Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Malmö är asbra för alla sorters nördar

Comic Con är för geeks vad Bullerbyn är för Bullerbybarnen. Till helgen kommer äntligen mässan till Malmö och Fanny Bystedt bidrar med sin del – cosplay.

För den som nyss har stigit upp ur en grotta – vad är Comic Con?
– Det är en mässa för folk som har nördat in sig på något – spel, film eller något annat nischat inom populärkultur. Det kommer att vara en massa events och skådisar från film och tv som dyker upp. Håll koll på Comic Cons Facebooksida!
Och cosplay är...?
– ... Att porträttera en karaktär genom att bära en dräkt. Du liksom iscensätter karaktären och spelar karaktären. Sen går det att tävla i cosplay, men då måste man ha tillverkat sin dräkt själv.
Vad är det svåraste med cosplay?
– Cosplay måste inte vara svårt, du anpassar ju hobbyn efter din egen förmåga. Men om man tar sig an för stora projekt och bestämmer sig för att sy värsta stora klänningen om man aldrig ens suttit vid en symaskin – då kan det bli lite jobbigt!
Vad kommer du att göra på Comic Con?
– Först och främst så kommer jag att cosplaya i en monter på mässan, dela ut flyers och anordna olika tävlingar. Men jag kommer också att tävla i cosplay på söndagen – då är det EM-kval, kan man säga, och vinnaren får representera Sverige i den stora cosplaytävlingen på Comic Con i London senare i höst!
Vad ser du mest fram emot på mässan?
– Mest ser jag såklart fram emot cosplaytävlingen. Men hela grejen med att Comic Con kommer till Malmö känns superkul. Det här är ett event som är väldigt stort internationellt och det är bra att såna här evenemang inte bara hålls i Stockholm.
Är Malmö en bra nördstad?
– Malmö är asbra för alla sorters nördar! Vi är ju Sveriges självutnämnda seriehuvudstad eftersom Serieskolan och Seriefrämjandet håller till här. The Game Assembly är en skitbra utbildning för spelutvecklare, det finns Spelens hus som är en mötesplats för spelintresserade... Och sen är Malmö väldigt laid-back: du får lov att se ut hur du vill och vara dig själv.
Tips till Comic Con-rookien?
– Var beredd på mycket folk och många intryck. Ta pauser och gör upp ett schema över vilka events du vill gå på.

Fanny Bystedt

Gör: Cosplayare och nybakad civilekonom på jakt efter jobb.
Ålder: 26 år.
Bor: Slottsstaden i Malmö.
Aktuell: Cosplayar i en monter på Comic Con i Malmö den 12-13 september och tävlar om en finalplats i Euro Cosplay Championship som anordnas på Comic Con i London i oktober.
Om Comic ConEn mässa som startade i San Diego i USA 1970. Från början handlade mässan enbart om serietidningar, men har numera växt till att omfatta även filmer, spel och annan populärkultur. Enligt tidskriften Forbes är Comic Con den största mässan av sitt slag i världen.

Vilket ställe hänger du helst på i Malmö?

– Slottsparken. Där kan man titta på ankungar och andra söta djur. Sen gillar jag Kafé Agnez också, för att de har en så fin innergård och udda kuddar.

Vilken tv-serie ser du mest fram emot?

– Den är i och för sig inte ny, men jag tänker kolla på Parks and Recreation, jag identifierar mig väldigt mycket med karaktären Leslie, förmodligen för att hon är lite galen, ha ha.

Vilken bok vill du läsa?

– "Fearless Fourteen" av Janet Evanovich, som handlar om prisjägaren Stephanie Plum. Jag gillar egentligen inte deckare, men den här bokserien är någon sorts humordeckare som är rätt kul.

Vilket tv-spel borde alla spela?

– "Dragon Age Origins". Det är ett fantasyrollspel med mycket intriger och humor och där varje val du gör påverkar handlingen på något sätt.

Har du något nytt cosplayprojekt på gång?

– Just nu håller jag på att tillverka dräkter med en kompis. Vi ska tävla tillsammans för första gången som karaktärer ur rollspelet "Tales of Phantasia".

Om du fick leva resten av ditt liv inuti en film, vilken skulle du välja då?

– Harry Potter, naturligtvis. Det hade varit superbekvämt att resa runt i världen med hjälp av flampulver. Bara att kasta i spisen, stiga in och komma ut vart man vill!

Gå till toppen