Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundapolisen hyllas för Facebookinlägg om flyktingbarn

”Så, till alla med förutfattade meningar om ensamkommande flyktingbarn: Tänk om ni hade kunnat följa med under ett arbetspass i polisbilen och se vad jag sett”. Så skriver polisen i Lund i ett Facebookinlägg – som nu hyllas i sociala medier.

Skärmdump från polisen i Lunds Facebooksida.
Lundapolisen är sedan flera år aktiv i sociala medier, i synnerhet på Facebook där inläggen ofta får stor spridning. Så blev det också på söndagen då en polisman med signaturen ”Tobbe” lade ut ett inlägg som handlar om hur ett ensamkommande flyktingbarn försökt begå självmord.
”Stackars lilla pojk. Vad har du upplevt för hemskheter i ditt liv? Vad är det du varit med om som gör att du mår så fruktansvärt dåligt? Din bakgrund innehåller förmodligen hemskheter jag inte ens kan föreställa mig; ett helvete som trasat sönder dig inombords och fyllt en så ung människa med all denna ångest och oro”, skriver Tobbe som med sitt inlägg vill väcka frågan: vad är det vi håller på med?
”Så, till alla med förutfattade meningar om ensamkommande flyktingbarn:
Tänk om ni hade kunnat följa med under ett arbetspass i polisbilen och se vad jag sett. Höra vad jag hört. Uppleva vad jag upplevt och känna vad jag har känt. Då tror jag ni både hade ändrat åsikt och skämts rejält. Och sedan ställt en fråga och riktat den till hela mänskligheten.”
Inlägget postades vid 08-tiden på söndagsmorgonen. Fyra timmar senare hade det delats nästan 12 000 gånger och gillats över 35 000 gånger. Bland kommentarerna uttrycker många tacksamhet för att Lundapolisen skrev inlägget:
”Tack några tårar föll från min kind. Vad händer med denna värld. Känns att den är på väg o gå under. Jag delar detta. Alla måste bara få läsa detta.”
”En text som måste röra om i allas hjärta! Den kanske får människor att förstå allvaret!”
Lundapolisens aktiviteter i sociala medier har prisats av Lunds kommun, men också ifrågasatts. I december förra året fick polisen i Lund kritik för ett inlägg om en narkotikapåverkad person. Enligt kritikerna gjorde skribenten sig rolig på den utsattes bekostnad.
Förra sommaren förklarade Lundapolisen sin Facebookstrategi för Sydsvenskan. Inläggen ska visa en del yrket som vi andra annars inte skulle få ta del av.
– Det ska inte vara någon händelserapportering. Det här är vår arbetsmiljö, det här är våra känslor när vi är ute och jobbar, sade närpolisen Magnus Björn-Bentzen, som var med och startade Lundapolisens sidor på Facebook och Instagram.
Sydsvenskan har utan framgång försökt nå polismannen som skrivit inlägget..
Gå till toppen