Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ridning i Andalusien

Att rida genom Doñanas mäktiga nationalpark och ”västernstaden” Rocío sydväst om Sevilla är en ovanlig upplevelse. Dessa andalusiska trakter har en lång tradition inom ridsporten och lockar med både vildhästar och dressyr.

Hästarna kommer i samlad galopp in på huvudgatan i Rocío, rundar kyrkan Nuestra Señora del Rocío och bryter av i trav upp mot restaurang El Toruño i slutet av den sandiga, oasfalterade gatan. De stannar upp i ett moln av damm framför träräcket med skylten ”Endast för hästar”. Scenen är som hämtad från en inspelning av en spansk vilda västern-film.
Medan vi fortfarande sitter till häst beställer vi en sherry av kyparen. Ryttarna i sällskapet är tio hängivna ryttare från Sverige, Frankrike, Österrike och England. De har alla sökt sig hit för att möta våren i de vackra omgivningarna runt nationalparken Doñanas i Costa de la Luz vid floden Guadalquivirs deltalandskap norr om Sevilla.
Vi har under ett par dagar ridit från La Corbera i Utrera Sevilla, där vi bodde de första två nätterna, och har efter ytterligare en natt på Ardea Purpurea vid Villamanrique De La Condesa nu nått halvvägs av den veckolånga ridturen, ledd av Maria Elena Dendaluce och Alfonso Gonzalo de Bustes. Bilden av Rocío som en västernstad tillägnad hästen är på riktigt och ingen filmkuliss. Utanför varje hus är stadiga räcken uppsatta för att binda upp hästarna. Parkeringsplatser för bilar eller cykelställ lyser däremot med sin frånvaro. En stor majoritet av de boende här har en relation till hästar.
Rancherna i Andalusien, i en triangel mellan städerna Jerez, Medina och Arcos, är fler än någon annanstans i södra Spanien. Här har man fött upp tävlingshästar för dressyr och inte minst hästar för tjurfäktningsarenorna sedan urminnes tider. I Doñanas nationalpark lever än i dag stora flockar av vildhästen retuerta och blandrasen marismeño som mot alla odds överlevt århundraden av domesticering. Deras gnäggande hör vi nu bland pinjeträden ett par tusen år efter det att romarna bosatte sig här och började tämja vildhästarna. Den utrotningshotade retuertarasen är en av de äldsta hästraserna i Europa och var mycket nära utrotning i mitten 1900-talet, men fick en andra chans tack vare ett speciellt avelsprojekt och starkt beskydd av naturorganisationer runt om i världen. Idag lever 1200 av dessa vilda hästar tillsammans med de andalusiska marismeñohästarna som också de rör sig fritt året om.
– Det är ett mäktigt spektakel och en stor turistattraktion när dessa flockar i slutet av juni varje år drar genom stadens gator upp till byn El Monte, säger Jose Juan Pousada som bor och arbetar i reservatet sedan 28 år. Det är vilda hästar som i sitt DNA har förmågan att röra sig fritt i naturen och som själva kan hantera ekosystemets hela register. Det är bara en gång om året som vi samlar ihop dem för en årlig hälsokontroll.
Hästfolket i och omkring Rocío får också samsas med ornitologer från hela världen. Deltalandskapet, där floden Guadalquivir rinner ut i Medelhavet, är nämligen ett paradis för fågelskådare. När vi rider utmed floden och sjön Charco de la Boca ser vi stora flockar av den rosa flamingon som vadar längs stranden och en hel del andra fågelarter som tillexempel stork och häger av olika slag. Vi får veta att Lunds universitet sedan 1950-talet haft en relation med Doñanas nationalpark och ekonomiskt bidragit till beskydd av den unika floran och faunan.
Ridarrangören Maria Elena Dendaluce i spetsen och hästuppfödaren Alfonso Gonzalo de Bustes är de enda som har tillåtelse att leda ridturer in i nationalparken. Tre ryttare i ridgruppen är svenskar, Maria Bergström är en av dem.
– Att få rida genom denna orörda vildmark är en fantastisk upplevelse, bättre 50-årspresent kunde jag inte fått, säger hon. Att få dela den med min man gör det ännu häftigare.
Hennes man Jan har varit tävlingsryttare, men har lagt den aktiva ridningen på hyllan. Nu gör han ett undantag för att dela födelsedagen med sin fru.
Nästa dag fortsätter vi längs floden Guadalquivir och pausar på förmiddagen i en grönskande glänta mellan mäktiga pinjeträd. Medan hästarna får vila en stund bjuds vi på en klassisk spansk aperitivo. Kockarna som följer oss under hela veckan dukar upp på vita dukar. Det serveras korv och ost och naturligtvis ett litet glas av den berömda sherryn från staden Jerez som inte ligger långt borta.
När jag lutar mig mot en av stammarna för en kort paus dyker poeten Tomas Tranströmers ord upp i mitt minne. ”Det finns en glänta i skogen som bara den kan hitta som gått vilse”. Dessa ord kunde inte passa bättre än just här, just nu. Vilse är vi dock inte, även om jag själv aldrig skulle ha hittat ridvägarna genom denna gigantiska vildmark. Alfonso Gonzalo de Bustes har ridit i dessa trakter sedan barnsben och känner varenda liten stig på sina fem fingrar, så det är bara att hänga på.
Vid lunchtid når vi havet för första gången efter fem dagar till häst. Doñana har en strand på över fem mil så det blir en hisnande galopp i vattenbrynet. I skymningen strax före solnedgången når vi slutmålet Mazagòn och Paradorhotellet med samma namn. Ett spa med pool och massage sitter bra efter en vecka till häst.
Själv har jag inte fått nog av det andalusiska hästlivet, Det blir en svängt till Jerez och ett besök på den kungliga spanska ridskolan, Royal School of Equestrian Art, där flera av världens bästa andalusier fostrats och tränats.
Då om inte förr inser man att ridandets konst kan utföras på många olika nivåer. För mig räcker det gott att få rida genom Doñanas orörda vildmark på en vit andalusisk häst.
Text och foto: Jörgen Ulvsgärd

Andalusien

Resa dit
Bästa sättet är att flyga till Barcelona och byta flyg till Sevilla. Denna sträcka trafikeras av en rad olika bolag åtminstone till Barcelona. Det går också att flyga via Madrid till Malaga och sedan ta tåget till Sevilla för en kostnad på 240 kronor. Flygpriserna varierar mellan 1 500 kronor och 3 500 beroende på säsong och flygbolag.
Bästa ridperioderna i Andalusien är vår och höst, mellan februari och april och mellan oktober och december – andra tider på året är det för varmt för att rida.
Rocío
Sevärt: Under pingsthelgen varje år invaderar pilgrimer så kallade rocieros från hela Spanien den lilla byn Rocío för att hylla och tillbe Jungfru Maria del Rocío, en 1300-talsstaty som finns inne i kyrkan Nuestra Señora del Rocío. Fram till 1950-talet bestod staden, eller snarare byn, av några få hus. På den tiden kom pilgrimerna i häst och vagn. Nu har de 90-tal brödraskap som arrangerar den årliga religiösa festen egna hus med stall, samt ett eget kapell och sina namn inpräntade på framsidan av kyrkan. Dessa medlemmar och deras vänner, familjer och deras hästar bor här under festligheterna. För övriga turister finns ett flertal hotell i byn. Det vimlar av butiker med allt inom ridning, men som ofta samsas med det som tillhör flamencokulturen.
Bo
Hotel Toruño: Ett klassiskt hotell i kolonial stil med tillhörande restaurang i en sidobyggnad. Restaurangen är den mest populära i Rocío. Här har ryttare bästa parkeringsplatsen rakt framför uteserveringen. Pris för dubbelrum varierar mellan rumstyp och säsong, 600–1200 kronor.
www.toruno.es
Hotel La Malvasia: Detta ställe är rankat som det bästa hotellet i Rocío, ett typiskt andalusiskt palats med spansk veranda. Allt är fräscht och fågellivet i sjön Charco de la Boca kan studeras direkt utanför entrén. Intill hotellet ligger ett ornitologiskt museum. Pris för dubbelrum cirka 900 kronor.
www.lamalvasia.com
Jerez de la Frontera
Sevärt: Staden Jerez med sina 200 000 invånare är sedan medeltiden känd som apelsinstaden, men allra mest för sin sherry. Bodegorna ligger mitt inne i staden, vilket gör det enkelt för besökaren. Spanska ridskolan, Royal School of Equestrian Art, är den tredje hörnstenen i det som drar turister till staden. För den historiskt intresserade är dessutom det moriska fortet Alcazár en magnifik upplevelse. Feria de caballo, som är en stor turistattraktion, äger rum den 10-17 februari nästa år.
Royal School of Equestrian Art: För den hästintresserade är ett besök på spanska ridskolan ett måste. Här kan du på nära håll följa förberedelserna av den timslånga showen som sedan följer. Besök i stallarna görs mot tillägg till entrébiljetten. Instruktörerna på ridskolan är de bästa i Spanien. Bland andra jobbar OS-silvermedaljören i dressyr Ignazio Ramblas här. Grundaren av Royal School of Equestrian Art, Alvaro Domecq, har sin egen finca, Finca Alurejos, utanför Jerez och som är öppen för besökare.
www.realescuela.org
Bodega la Tradicion: Denna bodega ligger mitt i historiska centrum av Jerez de la Frontera nära spanska ridskolan. Bodegan har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1600-talet och är ett av de äldsta sherryhusen i Jerez. Bodegas Tradicion är däremot en relativt ung vinfirma, men ägarens ambitioner är att återskapa den klassiska lagrade sherryn som den en gång var. Här produceras 20 000 buteljer om året och är den enda bodegan som säljer äldre årgångar från 1950-talet och framåt.
www.bodegastradicion.es
Äta
Albalá Restaurant (www.restaurantealbala.com) är en ny restaurang i modern stil med mycket ljusa träslag. Suverän mat i crossoverstil. Deras babycalamares är en matupplevelse. El Bichero (www.restauranteelbichero.com) i hjärtat av gamla stan är stället för den som älskar fisk medan de bästa tapasrätterna serveras på Albores. La Cruz Blanca (www.restaurantelacruzblanca.com) som ligger framför stadshuset har ett ungt modernt kök.
Barer
Bar La Moderna är inte som namnet förespråkar ny och modern, snarare den äldsta baren i Jerez, men fortfarande en av de mest populära. Insidan eller snare en av väggarna i baren är en del av gamla stadsmuren. Damajuana Bar är baren med den mest populära livemusiken. Här finns en läcker innegård perfekt för mingel. På andra våningen ligger en konsthall med aktuella utställningar.
www.baresautenticos.com
Bo
Hotel Casa Grande: Vackert fyrstjärnigt hotell från 1920-talet i de gamla kvarteren i staden med en stor härlig takterrass och ett vackert torg kantat av palmer. Prisklass för dubbelrum mellan 600-1100 kronor.
casagrande.com.es
Sevilla
Sevilla har länge haft epitetet ”Operastaden”. Över 100 operor har haft premiär här. Nu vill stadens ansvariga göra Sevilla till ”filmstaden”, vilket inte är svårt att förstå. I den vackra staden ryms en uppsjö av sceniska platser. Med sina 300 soltimmar om året har staden lätt att visa prov på det glada och lättsamma Andalusien. Feria de Abril är höjdpunkten i denna livsrytm. Här festar man längre och intensivare än någon annanstans i Spanien. Men staden är naturligtvis så mycket mer. Som Spaniens fjärde största stad och en stor handelsmetropol håller den på att övertrumfa Barcelona och Madrid. Världsutställningen 1992 var ett enormt lyft för staden och flera av de spektakulära paviljongerna finns kvar.
Sevärt
I det gamla moriska kungliga palatset Real Alcazár har scener till tv-serein "Game of Thrones" spelats in. De gamla kvarteren på andra sidan floden Guadalquivir i stadsdelen Triana är en liten stad i staden. I stadens katedral, som är den tredje största i världen, ligger Christopher Columbus och hans son begravda. La Giralda är kyrktornet som tidigare var en muslimsk minaret. Torro del Oro, guldtornet, är ett måste. Härifrån går det turistbåtar utmed Guadalquivirfloden.
www.crucerostorredeloro.com.
Bo
Hotel Casas de la Juderia: Detta är ett mycket charmigt fyrstjärnigt hotell eller rättare sagt palats där den äkta andalusiska stämningen infinner sig. Det är valv och vackra innegårdar överallt, allt smakfullt inredda. En liten oas i det pulserande storstadslivet.
www.lascasasdelajuderiasevilla.com
Äta
La Azotea: Här serveras bästa tapasen i Sevilla, men det finns en mix med influenser från flera olika kök. Kvaliteten är hög och du kommer knappast att bli besviken.
www.laazoteasevilla.com.
Restaurante Reconsillo: Är mest känd för sin förrätt ”espinacas con gambas”, en klassisk restaurang med mycket gamla anor. Baren i snidat trä är magnifik och stämningen hög.
www.elrinconcillo.es
Gå till toppen