Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Hjärtat slår för att unga tjejer ska vilja göra spel"

36 av hennes 39 arbetskamrater är män.
– För att få in fler tjejer måste vi ge en annan bild av vad spelbranschen handlar om, säger spelutvecklaren Ella Svahn.
Allting blir bättre med fler synvinklar. Det görs fler intressanta spel då.

Ella Svahn jobbar sedan ett år tillbaka som technical artist på spelföretaget Tarsier i Malmö.Bild: Lars Brundin
När hon var nio år experimenterade hon med att modifiera färgerna på kläder och möbler i spelet Sims.
När det var dags att söka till gymnasiet hade hon först planer på att bli arkitekt. Men efter ett besök på Ljud- och bildskolan i Lund bestämde hon sig för att satsa på sitt spelintresse istället.
– Det kändes mer spännande, och arkitektur och spel har ju en hel del gemensamt, säger Ella Svahn.
Idag är hon 22 år och jobbar som technical artist på spelföretaget Tarsier i Malmö. 90 procent av hennes kollegor är män, men det är inget hon går runt och tänker på.
– Jag har varit i den här situationen länge. Har man spelintresse som tjej så är man van att umgås mycket med killar, säger hon.
Hon upplever att det finns en vilja i branschen att anställa fler tjejer. Men för att lyckas tror hon att spelföretagen måste förändra bilden av sig själva.
– Det kan också vara svårt att nå ut till tjejer. Var finns de spelintresserade tjejerna egentligen? De jag pluggade med efter gymnasiet hade gått på konstskola tidigare.
Varför är det viktigt att dataspelsbranschen är jämställd?
– Allting blir bättre med fler synvinklar. Det görs fler intressanta spel då. Statistik visar att tjejer spelar i princip lika mycket som killar, så då borde ju även spelutvecklarna spegla det.
Just nu jobbar Ella Svahn med ett spel som har en kvinnlig huvudkaraktär och som inte är till för att "vila ögonen på".
– Det känns bra. Mitt hjärta slår verkligen för att unga tjejer ska vilja spela och göra spel, säger hon.
Gå till toppen