Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen hade fel - inte olagligt skjutsa flyktingar

Polisen igår: "Det är ett brott mot utlänningslagen att skjutsa någon som ännu inte har tillstånd att vistas i landet". 

Nu visar det sig att detta inte stämmer.

Flyktingar från Syrien på Malmö CBild: Lars Brundin
De senaste dagarna har relationen mellan ideella krafter och myndigheter gnisslat på Malmö C. Privatpersoner har till exempel anklagats för att ge nyanlända fel information. Samtidigt florerar uppgifter om att ett tjugotal ensamkommande flyktingbarn följt med okända personer och därefter försvunnit spårlöst.
Läs också Polisen: Brott att köra nyanlända
Det har i sin tur fått både Malmö stad och polisen att ryta till. Budskapet är att flyktingmottagandet ska överlåtas till de som vet bäst: Migrationsverket och socialtjänsten.
Ewa-Gun Westford, kommunikationsansvarig hos polisen, gick längst när hon till tidningen sa:
– Det är ett brott mot utlänningslagen att skjutsa någon som ännu inte har tillstånd att vistas i landet.
Flera hjälparbetare som Sydsvenskan pratat med vittnar också om att polisen förbjudit dem från att skjutsa flyktingar till Migrationsverket.
Nu vill Ewa-Gun Westford justera sitt uttalande.
– Det kan vara ett brott. Man kan bli föremål för en utredning. Man kan bli anmäld. Vad som blir resultatet i slutändan, kan inte jag avgöra. Det är upp till åklagare och i sista hand en domstol.
Pressad av frågor om var i lagen det framgår att det skulle vara olagligt skjutsa någon inom landet, till exempel från Malmö C till Migrationsverket, vacklar Ewa-Gun Westford:
– Det är mycket, mycket möjligt att jag har fel. Det vi resonerat mycket om är att det försvinner människor. Vårt budskap är därför låt Migrationsverket få göra sitt arbete.

Men det kan väl inte bli människosmuggling förrän man passerat en gräns eller att syftet varit att passera en gräns?
– Jag ska ta denna fråga in i min organisation för jag känner att jag är ute på så djupt vatten att jag inte själv reder ut det
Att det förekommit felinformation från ideella är problematiskt, men är det inte lika problematiskt om myndigheter felinformerar allmänheten?
– Har jag felinformerat allmänheten?
Ja, om du menar att det är ett brott att skjutsa någon från Malmö C till Migrationsverket.
– Jag säger inte att man kommer hamna på vatten och bröd. Det jag säger är att man ska vara medveten om att det kan vara ett brott.
Men det är väl inget brott att skjutsa någon från Malmö C till Migrationsverket, eftersom det är inom rikets gränser och eftersom det inte finns ett syfte att passera ytterligare gränser?
– Du får mig att sväva på tungomålet och känna att det fundament jag står på darrar. Nä, jag får väl krypa till korset och säga att jag inte vet men budskapet är att låta myndigheterna arbeta i fred och ro så vi får ordning på den här situationen.
Läs också Gränspolisen planerar för fulla gränskontroller
Det finns uttalanden i både EU-rätten och svenska förarbeten som säger att människosmuggling inte behöver ske över en gräns. Men då krävs ett uppsåt. Den som skjutsar en flykting ska då antingen fullborda en redan påbörjad smugglingsrutt, eller vara medveten om att flyktingen avser att passera ytterligare gränser till tredje land.
Det säger Tomas Fridh, på Fridh Advokatbyrå i Göteborg, som har stor erfarenhet av migrationsrätt.
– Om man skjutsar någon till Migrationsverket och inte varit inblandad i eller haft kunskap om den personens tidigare resa så kan det inte innefatta ett sådant smugglingssyfte. Och då finns det inget kriminellt uppsåt och då kan det inte vara straffbart, säger han.
– Om man har varit inblandad i en persons resa till Sverige och sedan fortsätter att vara inblandad genom att köra personen till Migrationsverket – då skulle det kunna vara straffbart. Men för 99 procent av fallen – om du bara träffar person och kör denne till migrationsverket i Sverige- så kan jag inte föreställa mig att hur det kan bli ett kriminellt uppsåt.
– För hur kan man ha uppsåt till smugglingsbrottet genom att föra personen till rätt myndighet?
Åklagaren Helena Wigilius, som jobbar med tillsyn och metodutvecklingsfrågor bland annat när det gäller människosmuggling, instämmer.
– Som jag ser det kan det inte vara ett brott. En grundförutsättning är att någon hjälper en utlänning att komma in eller passera yttre och inre gräns, säger hon.
Det är också olagligt att som det heter i lagstiftningen "dölja en utlänning", men bara om det finns ett vinstsyfte. Helena Wigilius tar dock höjd för att de skulle kunna finnas speciella regler inom socialtjänsten som handlar om vårdnadsansvar för minderåriga.
– Men det låter väldigt långsökt att det skulle vara brottsligt att hjälpa ett barn som annars skulle riskera att utsättas för brott.
Själv tror hon att även myndigheternas information i det här fallet är resultatet av missriktad välvilja.
– Jag kan tänka mig att situationen sätter press på olika myndigheter och att de kanske inte tänkt igenom uttalanden som man kanske borde ha gjort.
Gå till toppen