Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rektor avfärdar ny rankning

Lunds universitet är bäst i Sverige i en ny universitetsrankning. Men rektor Torbjörn von Schantz är skeptisk till rankningarna.
– Jag brukar säga att det är det mest ointellektuella man kan diskutera egentligen.

Lunds universitets rektor ­Torbjörn von Schantz.Bild: Ingemar D Kristiansen
Analysföretaget QS rankar världens universitet och i år hamnar Lunds universitet på plats 70. Det är visserligen ett tapp från fjolåret då Lund låg på plats 60, men ändå bäst i Sverige, före KTH (92) och Uppsala (102).
Men Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz bryr sig inte överdrivet.
– Det känns ju kul, men jag tar inte de här rankningarna särskilt allvarligt. Ena dagen är det på riksnyheterna att vi placeras högst och i nästa rankning platsar vi inte på topp 100-listan. Det här är ett märkligt system, men jag inser att det har stort genomslag, säger han.
Läs också Lunds universitet topp 100 i världen
Han är kritisk till hur rankningarna fungerar och säger att det har växt upp en industri av konsultbyråer som hjälper lärosäten att komma upp i rankningen genom att analysera vilka faktorer som spelar roll i de olika rankningssystemen.
– Vad jag har förstått låg vi på 60:e plats hos QS förra året och nu väger man mer på citeringssiffrorna och har tonat ned medicin tror jag. Det hoppar upp och ner inte på grund av att vi ändrar oss, utan att man ändrar systemen att mäta.
Han kallar rankningarna för "det mest ointellektuella man kan diskutera".
– Det kan få rätt absurda konsekvenser. Om ett system till exempel mäter antalet professorer per student, så kan man ju tänka sig att om vi minskar kraven på att anställa eller befordra professorer så kommer vi upp i rankningen.
Trots kritiken inser han att rankningarna har betydelse.
– När det gäller internationella studenter är det naturligtvis så att man från hemländerna kanske villigare ger stipendier till studenter som vill åka till de högrankade universiteten. Sedan är det klart – precis som när det egna fotbollslaget åker upp och ner i tabellen, så är det kul för medarbetare och andra som har anknytning till vårt lärosäte när det uppmärksammas att vi ligger högt upp på någon lista.
– Och att rankningarna finns och uppmärksammas gör att vi måste förhålla oss till dem, oavsett om vi tycker om det eller inte.
Gå till toppen