Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt från ofarlig flirt till övergrepp när unga sextar

Oftast råkar unga som lägger upp eller skickar nakenbilder inte ut för något allvarligt. Men de är ändå noga med att minimera risker och känner oro efteråt, visar ny forskning.

I en internationell studie har ett femtiotal brittiska och svenska ungdomar mellan tolv och 25 år som delat bilder där de är delvis eller helt avklädda djupintervjuats om sina erfarenheter.
För en del unga kan avklädda bilder som till exempel tas och skickas med mobilen vara ett sätt att upprätthålla en sexuell relation med en kärlekspartner, särskilt om denne befinner sig på långt avstånd.Bild: Erik Nylund
Forskarna har undersökt vad som drivit de unga att sexta, det vill säga skicka sexuella meddelanden och foton digitalt. De har frågat hur det gått till, hur de hanterat riskerna och vilka konsekvenser det fått.
– Vi behöver veta mer om anledningarna till det för att veta vilka som kan råka illa ut och kunna förebygga övergrepp, säger Linda Jonsson, forskare vid Linköpings universitet.
Hon har författat rapporten inom det EU-finansierade projektet Spirto (Safer Internet Programme), som ska skydda barn på nätet.
Tidigare forskning visar att omkring en femtedel av unga svenskar har exponerat sig nakna via dator eller mobil. De mår generellt något sämre och är mer sexuellt utlevande än andra jämnåriga.
– Men för många innebär det ändå inte något problem, utan kan tvärtom vara något positivt, säger Linda Jonsson. Vi måste lära oss att sålla och prata nyanserat kring vad som är okej eller inte.
De intervjuade var nästan dagligen uppkopplade och såg det som en självklar del av livet att hålla kontakt med andra genom att dela bilder. Uppfattningen var att de flesta sextar.
Ibland övergick det i tjat eller övertalning: Var lite schysst! Snälla! Kom igen, får jag se hur du ser ut?
Majoriteten hade bara skickat avklädda bilder till någon som de kände eller hade ett förhållande med i sin egen ålder. En liten grupp hade endast haft kontakt med mottagaren online.
Många svarade att sextandet var roligt och ett sätt att flirta. En del utforskade sin sexualitet utan att för den skull ha sex. Andra fördjupade och upprätthöll en existerande relation.
För omkring hälften handlade det om att få komplimanger och bekräftelse. Ett fåtal hanterade svåra känslor genom nakenbilderna. Vissa hade helt tappat kontrollen över situationen och distribuerade mängder av bilder och filmer som successivt blev allt mer utlämnande och sexuella. Dessa unga kunde även ha andra sociala och psykiska problem.
Läs också Danskt fotoprojekt om "moderna kärleksbrev".
I de flesta fall hade de unga blivit ombedda att till exempel sms:a en bild eller använda webbkameran. Vanligast var en fråga från pojk- eller flickvännen.
– Ibland övergick det i tjat eller övertalning: Var lite schysst! Snälla! Kom igen, får jag se hur du ser ut? Det gällde även killarna. En del kände sig pressade.
Några ungdomar hade känt sig tvingade på grund av rena hot. Men merparten hade noga tänkt igenom om de verkligen ville exponera sig.
– De är mycket medvetna om riskerna med att bilder kan spridas och har ett utvecklat säkerhetstänkande, vilket man kanske inte väntar sig, säger Linda Jonsson. Framförallt är de noga med att de ska kunna lita på personen de skickar till.
Linda Jonsson, forskare vid Linköpings universitet.Bild: Privat
Andra försiktighetsåtgärder var att be om en bild på mottagaren, använda "säkra" sajter — där endast en viss krets kan se eller bilder inte går att ladda ner — samt undvika att visa ansiktet eller identifierbara detaljer på kroppen.
Många tyckte att sextandet varit positivt för deras relationer eller självförtroende. För de flesta hade det inte fått några allvarliga, negativa konsekvenser.
Men en majoritet hade känt oro över vad som kunde ske med bilderna. Några hade fått dem spridda till familj och vänner, ibland med trakasserier, mobbning och hot som följd.
Linda Jonssons råd till föräldrar är att prata om livet på och utanför nätet med sina barn. Förbud kan leda till att de inte berättar om något går snett.
För ungdomar behöver det inte alls handla om sex. De vill höra att de är fina eller få många likes.
Maniskt sextande kan vara ett symtom på att något inte står rätt till. I kombination med andra riskbeteenden finns anledning till oro, menar hon.
– Det är svårt att ge generella råd när det handlar om ett så stort spann av ungdomar — från de som skickar halvklädda bilder till en partner i en kärleksrelation till de som delar övergreppsbilder som tagits under hot och tvång.
Läs också "Förövarna förstår inte vad de utsätter sina offer för."
Linda Jonsson tycker det är viktigt att respektera de ungas sexualitet och inte moralisera. Vuxna sextar ännu mer, så det är inget konstigt, menar hon.
– För ungdomar behöver det inte alls handla om sex. De vill höra att de är fina eller få många likes. En viss procent hud betyder inte att det är en sexuell bild. Problemet uppstår när de får bilderna spridda av personer som inte kan förvalta deras förtroende.
Läs också Hon slog tillbaka mot hämndporr — med nya nakenbilder.
Ungas vanligaste råd till jämnåriga var: Gör det inte!
– De tycker inte att det är värt risken. Många likes kanske gör att man mår bättre för stunden, men inte på lång sikt. Att träffas på riktigt är alltid bättre.

Ungas egna råd till...

...andra unga:
• Du måste känna och lita på personen du skickar bilder till.
• Känn dig aldrig pressad eller tvingad att skicka en bild.
• Avklädda bilder är inget självklart inslag i en relation.
• Skicka bara bilder som du känner dig helt bekväm med om de visas för andra.
• Om du tvekar — skicka inte!
...föräldrar:
• Håll dig uppdaterad om ungas aktiviteter online. Fråga ditt barn om livet på och utanför nätet.
• Inse att det för en del unga är en naturlig del av uppväxten att dela bilder.
• Diskutera riskerna med ditt barn. Bli inte arg, utan var stödjande även vid negativa konsekvenser av att dela nakenbilder.
...lärare och annan skolpersonal:
• Skolpersonal behöver kontinuerlig utbildning om ungas aktiviteter på nätet.
• Alla elever behöver undervisning om hur man är säker online. De som tar emot avklädda bilder måste göras medvetna om att de inte får sprida dem vidare utan lov — att få en bild innebär ett förtroende.
• Om nakenbilder av en elev sprids utan lov på en skola måste alla elever ta bort dem från sina datorer och mobiler. Bagatellisera inte problemet utan stötta eleven och familjen. Anmäl händelsen till polisen.
KÄLLA: Ur rapporten "Young people who produce and sends nude imagaes: Context, motivation and consequences".
Här finns mer information och råd och tips till unga och vuxna.
Gå till toppen