Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Näset blir åter plats för ond bråd död

Kanske är det något speciellt med Näset som gör det lämpat för deckare. Nu kommer Cecilia Lindblads "Och sedan aldrig mer".

Polisinspektör Monica Blom får en händelserik start på det nya jobbet när hon flyttat tillbaka till sina gamla hemtrakter i södra Skåne. En man hittas död i en badhytt på stranden i Skanör. Kort därefter återfinns en kvinna mördad i sitt hem. Två fall som visar sig ha kopplingar långt tillbaka i tiden.
Det är intrigen i den nya deckare som utspelar sig på och omkring Näset – Och sedan aldrig mer, av Cecilia Lindblad.
– Jag är uppvuxen i Skanör. Jag bodde där tills jag flyttade hemifrån efter gymnasiet. I boken återvänder jag till min barndoms miljöer som jag känner så väl.
Hela sitt vuxna liv har Cecilia Lindblad bott i Stockholmstrakten. Boken blir hennes första. Till vardags arbetar hon som ekonom i Vallentuna kommun.
Hur kom du på att du skulle skriva deckare?
– Det var fem - sex år sedan. Jag läste en bok och tänkte att det där kan jag också göra. Jag gick en skrivarkurs inriktad på krim. Sedan har jag börjat och slutat flera gånger om, men för något år sedan fick jag ett ryck och tänkte nu skriver jag klart.
Hur skulle du själv beskriva boken?
– Det är en småstadsdeckare. Lite Midsomer-känsla. Det är inte särskilt blodigt eller våldsamt. Ingen seriemördare.
Kan man känna igen verkliga platser på Näset?
– Ja oja, man kommer att känna igen många platser, men jag har ändrat en del namn på gator. Boken utspelar sig i hamnen, på stranden, och i Höllviken, Vellinge och Malmö.
Kommer man att känna igen verkliga personer?
– Nja, lite inspirerad är jag kanske. Men när man ska ta livet av någon får man ju maskera så att ingen känner sig träffad, haha.
Nyligen kom författarduon Christina Olsénis och Micke Hansens kriminalkomedi Badhytten ut. Även den utspelar sig kring Falsterbonäset.
Vad är det med Näset som gör det så lämpat för en deckarintrig?
– Kanske är det kontrasten. Man ser för sig stranden, badhytterna, det är så vackert och så hittar man ett lik där. Men jag blev förvånad när jag såg att Badhytten kommit. Jag hade haft det som arbetsnamn på min bok tidigare. Innan har det så vitt jag vet inte funnits några deckare som utspelat sig på här.
Vad har du själv för relation till Näset i dag?
– Sedan mina föräldrar dog för fyra år sedan har jag ingen släkt eller fast punkt där. Innan var jag där flera gånger om året, nu blir det kanske en. Men jag saknar det mycket. Det är kul att skriva om Näset. Alla känner till det turistmässiga, men det här handlar om alla de vanliga människorna som bor där året runt.
Cecilia Lindblad har redan börjat på nästa bok om Monica Blom och hennes kollegor i Vellinge och det finns planer på åtminstone en tredje.
Boken: "Och sedan aldrig mer" av Cecilia Lindblad
Ges ut: av Hoi förlag
Utgivningsdatum: den 17 september.
Finns att köpa: I de flesta bokhandlar och på nätet.
Gå till toppen