Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättegång om grövsta möjliga brott

En numera svensk man ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i Rwanda 1994.
Men försvaret ifrågasätter vittnenas utpekanden.

Rättegång där brottsrubriceringen är grövsta möjliga: folkmord, har inletts i I Stockholms tingsrätt. En numera svensk man ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i Rwanda 1994.Bild: Jessica Gow/TT
— Jag tror att det är det grövsta brott som prövats i svensk domstol, säger advokat Thomas Bodström, målsägarbiträde i målet, på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Han företräder en man som miste sex barn under folkmordet.
Den åtalade nu 60-årige mannen, lite kortväxt, i mörk kostym och slips, verkade oberörd när åklagarsidan läste upp de ohyggliga brott han lastas för. Mannen nekar till anklagelserna.
Det är andra gången som det hålls en folkmordsrättegång i Sverige. I juni 2013 dömdes en Rwanda-svensk man till livstids fängelse, en dom som fastställdes i hovrätten. Då som nu handlar det om brott som krävt tusentals människors liv. Då som nu handlar det om en misstänkt som fällts i sin frånvaro i en folkdomstol i Rwanda.
I åtalet nämns fem brottsplatser i prefekturen Butare i södra Rwanda, bland dem ett kommunhus i kommunen Muyira, där hundratals människor massakrerades, och Nyamure-berget, där tusentals dödades, när extremister från folkgruppen hutu försökte utrota minoriteten tutsi. Det var på de platserna som den misstänkte enligt en mängd vittnen var en lokal ledare under folkmordet.
— Han beordrade dem att döda, och han var med och dödade som alla andra, säger en fängslad man, som deltog i massakern i kommunhuset, i ett förhör.
I byggnaden trodde uppemot 2 000 män, kvinnor och barn att de skulle få skydd. Men efter tre dagar utan mat och vatten slog en grupp mördare till, enligt vittnet anförd av bland andra den åtalade.
— De sade: gå in, börja "jobba".
Med det avsågs att döda tutsier. När förövarna blev för trötta av allt dödande byttes de ut. För att inte råka slå ihjäl varandra fäste mördarna blommor på sina kläder.
I avlyssnade telefonsamtal talar den åtalade illa om tutsier och kallar dem, precis som extremisterna gjorde under folkmordet, för kackerlackor.
Försvaret ifrågasätter utpekandena.
— Det är länge sedan. Det här målet kommer att handla om vad man minns, säger 60-åringens advokat Hanna Lindblom.
Bevisningen bygger nästan uteslutande på vittnesmål.
— I vanliga mål finns en brottsplatsundersökning, här finns inte ens bilder, säger Lindblom.
Hon påpekar att mannen levt öppet, utan att dölja sin identitet, och väcker frågan om vittnen exempelvis kan ha förväxlat hennes klient med dennes bror, som deltog i folkmordet och senare dödades själv.
Rättegången pågår åtminstone till i mars. Rätten ska också besöka brottsplatser och höra vittnen i Rwanda. Eftersom den åtalade är svensk medborgare hålls rättegången i Sverige, annars skulle han ha överlämnats till sitt forna hemland enligt chefsåklagare Tora Holst, som lett utredningen.
Omkring 800 000 människor dödades i folkmordet.
Gå till toppen