Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Volontärer lämnar Malmö C

Nu drar nätverket "Allt åt alla Malmö" kraftigt ner sina frivilliginsatser åt flyktingarna som kommer till Malmö central.
– Våra resurser är slut, både vad gäller aktivister och ekonomiskt, säger talespersonen Kalle Jonzon.

Han riktar kritik mot Migrationsverket och Malmö stad för otillräcklig närvaro och för lite stöd åt dem som kommer till centralen.
– Vi önskar att de gör det här på ett ansvarsfullt och humant sätt. Vi tycker inte att de gjort det hittills, säger Kalle Jonzon och menar att Migrationsverket bör erbjuda härbärge utan krav om registrering, och transporter åt dem som vill vidare.
Samtidigt vore det "oansvarigt av oss att bränna ut aktivister på ett arbete som i själva verket inte är deras att utföra", skriver "Allt åt alla Malmö" på sin Facebook-sida.
– Vi kan inte fortsätta med detta i evigheter. Vi vill driva långsiktig politisk kamp och inte välgörenhet, säger Kalle Jonzon.
– Den så kallade flyktingströmmen kommer inte att sluta nästa vecka, den kommer att pågå i flera år om inte politikerna gör något för att förändra det.
Hur tror du situationen på Malmö c kommer att påverkas av att ni minimerar era insatser där?
– Det blir en ohållbar situation på centralen, som gör att de som tagit sig långväga får en tuff situation även när de kommer hit. I natt var det folk som sov på centralen. Migrationsverket och Malmö stad måste ta sitt ansvar.
Matilda Niang på Migrationsverket i Malmö menar att verket visst tar sitt ansvar.
– Sedan förra måndagen har vi varit tre till fyra personer där och sen i torsdags är vi bemannade till efter midnatt, och ibland tidig morgon också.
Bara under tisdagen och fram till onsdag morgon kom 800 personer till Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro. De flesta har passerat Malmö C.
Hur situationen påverkas av att "Allt åt alla Malmö" nu lämnar centralen har Matilda Niang svårt att bedöma, eftersom hon inte vet vem som gör vad av frivilligorganisationerna.
– Det är också svårt för mig som myndighet att recensera deras arbete. Jag vet inte helt och hållet deras syften. Men det är väldigt fint att människor hjälper dem som kommer till Sverige.
– Fast det har också förekommit en hel del ryktesspridning på centralen och på sociala medier. Vi är på plats på centralen också för att kunna dementera rykten som folk säger att de hör på centralen och andra håll.
Vad för rykten?
– Det finns ensamkommande barn som säger att de hört att man blir inlåst på Migrationsverket. Vuxna har fått höra att man inte ska följa med i våra bussar om man vill vidare till en annan region i Sverige. Men bara för att man registrerar sig i Malmö måste man inte bo här – det är fritt fram att åka vidare.
Är ni tillräckligt bemannade på centralen?
– Det är jättemånga som kommer. Otroligt många. Men vi tycker att vi har kunnat jobba på ett bra sätt på Malmö C. De som har behövt hjälp har vi kunnat möta.
Gå till toppen