Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blodssystrar med girl power

Tvillingarna Julia och Johanna Yunusova flydde ett helvete i Azerbajdzjan, och hamnade i Malmö.
Malin Andersson berättar deras historia i långfilmsdokumentären "Blodssystrar", som tävlar på Nordisk Panorama i Malmö.

Regissören Malin Andersson träffade tvillingsystrarna då hon höll i en filmkurs på högstadiet på Humleskolan i Bromölla. Efter ett tag förstod hon att de karismatiska och levnadsglada tjejerna hade en hemsk historia i bagaget. Julia och Johanna Yunusova växte upp i Azerbajdzjan där mamman var oppositionell politiker. Tio år gamla kidnappades systrarna, och hölls fångna i 28 dagar. De fick leva på vatten och bröd, och blev våldtagna. När de släpptes flydde familjen till Sverige.
– Jag blev knockad av mötet med dem. Vi klickade. Och de ville verkligen berätta sin historia, säger Malin Andersson, när jag träffar henne och Julia Yunusova på biograf Panora i Malmö.
Mötet mellan regissören och systrarna resulterade i kortfilmen "Blodssystrar" 2010. Filmen sändes i SVT men turnerade också runt, och Julia och Johanna följde med och pratade i samband med visningarna. Många i publiken berördes starkt, och ville diskutera med systrarna efteråt.
– Att unga tjejer blir våldtagna är ett tabubelagt ämne. Det finns så många fördomar och ingen vågar prata, säger Julia Yunusova.
– Berättar du så ser folk annorlunda på dig. Antingen tycker de synd om dig, eller så tycker de att du är äcklig. Jag har velat vara ärlig mot mig själv, och mot publiken som har frågat. Det har stärkt mig som person. En del undrar hur jag kan vara glad och skratta efter allt det som jag har gått igenom, men mitt svar är "det är vad livet gör en till".
Långfilmen, som får premiär på måndag på Nordisk Panorama, är en fortsättning på kortfilmen. Malin Andersson följer under flera år systrarnas liv på Almgården i Malmö. Julia utbildar sig till undersköterska, medan Johanna pluggar till el- och processtekniker. Men deras starka, symbiotiska relation får sig en törn när Julia vill gifta sig. Johanna varnar sin syster för att äktenskapet kan bli ett nytt fängelse.
– Jag var så snäll och naiv, och trodde på alla de där orden som kan få en på fall. Många män vill ta makten över dig som kvinna. Du ska bara vara i köket. Men du är din egen person – ta till vara på det, säger Julia Yunusova.
Malin Andersson har velat göra en film om systerskap och girl power. Men hon poängterar också att det är viktigt att lyfta fram annorlunda berättelser som annars inte får något utrymme.
– Almgården i Malmö är lika mycket Sverige som Söder i Stockholm. Men de flesta filmerna är gjorda i Stockholm. Ska vi undvika polariseringen i samhället och mötas måste vi få ta del av varandras historier. En film kan ha den funktionen.
"Blodssystrar" visas måndagen 21 september klockan 19 på Moriska Paviljongen i Malmö. Visningen är ett samarbete mellan Nordisk Panorama och Doc Lounge. Den 25 september får filmen biopremiär i Malmö och Lund.

Debuterade med "Belfast Girls"

Regissör och producent, född 1972 i Trelleborg. Bor sedan drygt 20 år delvis på Nordirland, där hon gjorde långfilmsdebuten "Belfast Girls" (2006). Hennes andra långfilm "Blodssystrar" visas på Nordisk Panorama.
Gå till toppen