Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

De dansar in Nordisk Panorama

Martha & Niki krossade det manliga motståndet och blev världsmästare i hiphopdans. Filmen om den svenska dansduon inleder på fredag kväll Nordisk Panorama i Malmö.

Den årliga streetdancetävlingen Juste Debout i Paris drar tiotusentals åskådare. Fram till 2010 var det nästan bara män som tävlade – men så kom den svenska duon Martha & Niki och sopade mattan med männen, och blev världsmästare i new style.
–  Efter att Martha och Niki vann har de kommit med många fler kvinnor i tävlingen. De har varit viktiga förebilder, säger dokumentärregissören Tora Mårtens, som var med och filmade triumfen.
Regissören har följt dansduon under drygt fem år. Det är lika mycket en berättelse om vänskap som om dans.
–  Martha och Niki är så olika som människor, men i dansen förstår de varandra. Dansen är deras språk. Genom den kan de uttrycka smärta och glädje.
"Martha och Niki" är också en film om kulturell tillhörighet. Martha Nabwire var tolv år då hennes familj flyttade från Uganda till Sverige, och hon tyckte att det nya landet var lite tråkigt. Niki Tsappos blev adopterad från Etiopien som spädbarn och i filmen kallar hon sig för "något slags låtsasafrikan".
Båda känner sig väldigt hemma i kulturer där det dansas mycket – och efter segern i Juste Debout har de fått en internationell publik, och jobbar numera över hela världen. I filmen får vi följa med på dansresor till Kuba och Sydafrika.
Tora Mårtens dansar själv och säger att hon saknar den sociala dansen i Sverige. Sedan några år bor regissören i Sydafrika.
– Man kan växa genom dansen. Man får självförtroende genom att kontrollera sin kropp, man kan vara stolt över att röra den som man vill. Det ger en trygghet. Det saknar vi i Sverige.
"Martha & Niki" får världspremiär på Nordisk Panorama på fredag kväll. Sedan ska filmen lanseras på internationella filmfestivaler.
Vad tycker Martha och Niki om filmen?
– Det är så många år av deras liv som spelas upp. De grät och skrattade och hoppade.

Kort- och dokumentärfilm i sex dagar

På fredag invigs Nordisk Panorama i Malmö, med visningen av ”Martha & Niki” klockan 19 på Malmö Live. Under sex dagar visas drygt hundra nordiska kortfilmer och dokumentärer, och det blir även fester, konserter och seminarier. Arrangemangen hålls på bland annat Babel, Moriskan, Panora, Spegeln, Konsthallen och Malmö Live. Det delas ut priser i fyra kategorier: bästa nordiska dokumentär (11 000 €), Bästa nordiska kortfilm (7000 €), New Nordic Voices (3500€) och Publikens pris (25 000 kr). Prisgalan är på Glasklart på tisdag kväll. Programmet finns på nordiskpanorama.com.
Gå till toppen