Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Konsult vill ha bussar på Mårtenstorget

Gör halva Mårtenstorget till ett busstorg för både stads- och regionbussar. Då kan Botulfsplatsen bli Lunds motsvarighet till Lilla torg och kvarteret Galten bebyggas med bostäder. De idéerna lanseras i en konsultrapport.

Kvarteret Galten, där de gula regionbussarna stannar, är en kvarleva från det aldrig realiserade "Genombrottet", den tänkta motorvägen rakt igenom Lunds stadskärna. Lundapolitikerna har i årtionden tvistat om vad som ska hända med området.
Läs mer: Stora planer ska göra Mårtenstorget bilfritt
Ett konsortium med fastighetsägaren Norcap, byggföretaget Skanska och arkitektfirman Plan- och byggnadskonst i Lund AB har planer för hur de vill bebygga Galten, med upp till tio våningar höga hus som har butiksytor längst ned.
Som en del i arbetet med Galten beställde kommunen en rapport från konsultbyrån TAM Retail för att undersöka förutsättningarna för handel i kvarteret.
Så kan bussarna flytta till Mårtenstorget
Källa: TAM Retail Malmö. Satellitbild: Google. Grafik: Krister Cronqvist
Källa: TAM Retail Malmö. Satellitbild: Google. Grafik: Krister Cronqvist
Konsulterna är skeptiska till att Galten ska kunna bli en bra handelsplats, bland annat eftersom det inte rör sig tillräckligt med folk i området.
De lämnar istället överraskande rekommendationer: flytta både stadsbussar och regionbussar till Mårtenstorget. "Botulfsplatsen skulle då kunna utgöra ett hjärta för staden genom ett restaurangtorg likt Lilla torg i Malmö", skriver de. Kvarteret Galten kan därmed exploateras fullt ut för bostäder för att stärka marknadsunderlaget i centrum, enligt konsulterna.
Konsultrapporten har presenterats för kommunens toppolitiker, men delen om ett busstorg på Mårtenstorget diskuterades inte specifikt. Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) är avvaktande, men avfärdar inte omedelbart idéerna.
– En eventuell busslösning där är ingenting vi har diskuterat. Hittills har vi inte sett styrkorna i det, men jag ska låta det vara osagt. Vi ska titta på detta också. Jag kan förstå att det finns Lundabor som tycker att detta är en jättebra idé och jag kan förstå att det finns de som slår den ifrån sig direkt. Men när vi överväger förslag, oavsett om de kommer från oss själva eller andra, så måste vi göra det på ordentliga grunder, säger han.
För tillfället pågår en översyn av busslinjenätet i Lund. Inom de närmaste månaderna kommer det också att tas ett inriktningsbeslut för detaljplanen för kvarteret Galten.
Gå till toppen