Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chatt om budgeten

Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank, svarade på frågor om regeringens budget. 

Bengt R: Jag förstår inte alls att man inför en skatt på 6.15% för egenföretagare som är pensionärer men fortfrande jobbar. Vad innebär detta i praktiken, tycker det låter mycket. I mitt fall lägger jag nog ner mitt företag när jag blir 65 då. Detta går ju tvärs mot vad man sagt tidigare, vi skulle ju jobba längre.

Bodil Hallin:

Hej Bengt,
Regeringen gör förmodligen bedömningen att pengarna behövs bättre på annat håll. Sedan tidigare är egenavgiften för företagare över 65 år nedsatt till 10,21 % mot ordinarie 28,97%. Med den nya löneskatten landar egenavgiften på 16,36%, alltså fortfarande lägre än för personer under 65 år. Det har framförts en hel del kritik mot detta förslag, att egenföretagare får sämre konkurrenskraft. Effekterna vet vi först nästa år och det kommer förmodligen variera mellan olika branscher.
/Bodil

Arne: Varför är det så mycket prat om hur ens privatekonomi påverkas av budgeten hela tiden? Är inte det viktiga hur samhället i stort påverkas?

Bodil Hallin: Hej Arne,
Jag håller helt med dig. Det allra viktigaste är ju hur samhället påverkas i stort och på lång sikt. Jag som familjeekonom riktar dock in bevakningen på de privatekonomiska aspekterna. Tidningarna, TV och radio brukar dock göra en bred bevakning av vad budgeten innebär i det större perspektivet.
/Bodil

U: Eftersom rot-avdraget minskas så kraftigt kommer hantverkarbranchen att återgå till tidigare rutiner med svartjobb och då får staten inte in några skatter alls från dessa. Privatekonomiskt ger detta ett plus eftersom 'svartavdraget' ju är 100% jämfört med rotavdragets 50%. Eller vad tror Du?

Bodil Hallin: Hej,
Som jag ser det: att anlita svart arbetskraft kan aldrig vara ett plus, varken för den som anlitar, den som arbetar svart eller samhället.
/Bodil

Skattebetalare: Varför tror regeringen att tvåpersonshushåll behöver två RUT-avdrag och två ROT-avdrag medan enpersonshushåll bara får ett av varje? Städhjälp och renovering kostar ju lika mycket oavsett om man är en eller två förvärvsarbetande!

Bodil Hallin: Hej Skattebetalare,
Bra fråga. Jag gissar att regeringen tänker sig att bostaden är större när man bor två eller fler i samma bostad (mer att städ, mer att renovera) men jag har inte sett någon tydlig förklaring varför ROT- och RUTavdrag ges per individ och inte per hushåll.
/Bodil

Conny: Hej Bodil, Vad har den nya budgeten för påverkan för en normal arbetstagare?

Bodil Hallin: Hej Conny,
Egentligen inte särskilt mycket. Tjänar du under 37 000 kr/mån ändras inte skatten på inkomsterna. Har du bil så får du räkna med höjd skatt på diesel och bensin med 60 respektive 66 öre litern. Det gör ungefär 540 kr/år om du kör 1500 mil/år. Brukar du utnyttja ROT-avdraget så sänks det från 50 till 30 % av arbetskostnaden (ett jobb på 10 000 kr blir 2000 kr dyrare). Medicin blir gratis för alla barn under 18 år. Avdraget för privat pensionssparande upphör helt, så nu är det hög tid att avsluta automatiska överföringar och långtidsspara på annat sätt i stället. Gärna i ISK eller kapitalförsäkring, som fortfarande är bra och lågbeskattade sparformer trots en liten skattehöjning i år. Det skulle jag vilja säga är de största förändringarna.
/Bodil

Svenssons: Är "svensson". Familj med 2 barn. 2 som jobbar, båda pendlar med bil till jobbet för att få ihop livspusslet, bor i villa i kranskommun , använder RUT (städning var 14 dag). Kände av borgarnas skattelättnader i plånboken. Känns som man är ett typsiskt offer för kommande åtstramingar. Stämmer det ?

Bodil Hallin: Hej Svenssons,
Ja, regeringens förslag påverkar din och din familjs ekonomi negativt. Hur mycket beror på hur mycket ni kör och hur mycket ni betalar i rut-tjänster varje månad. Taket för RUT-avdrag sänks från 50 000 kr till 25 000 kr men ni får fortfarande dra av 50 % av arbetskostnaden. Det innebär att ett tvåpersonershushåll fortfarande kan köpa rut-tjänster för 8 400 kr/månaden med fullt rut-avdrag. Diesel- och bensinskatten höjs med 60 respektive 66 öre litern. Det innebär en fördyring med ca 1100 kr om året om ni kör sammanlagt 3000 mil med bilar som förbrukar 0,6 l/mil. Så det kanske ändå inte får så stora negativa konsekvenser?
/Bodil

Hej, tack på förhand! Mvh: Hur påverkar statens enorma kostnader för dagens invandrings- och integrationspolitik välfärden i nuet? Och kan någon expert erkänna att utopier om att kostnaderna ska bli vinst i framtiden endast är prognoser, gjorda med ett annat urval än dagens från dagens population i undersökningarna?

Bodil Hallin: Hej,
Eftersom jag jobbar med privatekonomiska frågor har jag inga siffror på vad invandring och integration kostar och ger per år och på sikt. Visst är det så att alla förutsägelser om framtiden är prognoser som kan ändras både uppåt och nedåt. Men det tror jag alla är överens om. Och därför är det bra att så många som möjligt kommer till tals för att belysa olika aspekter som kan påverka prognoser om framtiden.
/Bodil

 

 

Gå till toppen