Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nu byggs 20 nya förskolor i Malmö

På två år ska Malmö öppna 20 nya förskolor för över 2 000 barn. Några lösningar är bussförskolor, klonade byggnader och dagis på höghustaken.

Balölongutsläpp vid invigningen av Carl Gustafs förskola.Bild: Peter Frennesson
På tio år har antalet barn i förskoleåldern ökat med över 50 procent i Malmö.
– Ökningen av antalet barn i förskolan har varit ganska drastisk de senaste åren, säger Lisa Olsson, chef för lokalplanering på förskoleförvaltningen.
Det här året har utbyggnaden av förskolan inte gått lika fort som tidigare. Förutom Carl Gustafs förskola, som hade invigningsfest under fredagen (se artikel intill), är de enda stora nybyggena Gånglåtens förskola i Lindängen, Stackens förskola på Eriksfältsgatan samt Soluret och paviljongförskolan Hedmätaren i Bunkeflostrand.
Samtidigt avvecklas en del andra förskolor, till exempel för att de görs om till grundskolor. Det gör att nettoökningen i år bara blir 200 nya kommunala förskoleplatser.
Men de kommande åren höjer kommunen tempot:
– Nästa år händer det ganska mycket. Vi ser att vi har en rätt stor utbyggnad på gång både 2016 och 2017, säger Lisa Olsson.
De två kommande åren tänker Malmö bygga 20 nya förskolor för sammanlagt 2 200 barn (se faktaruta).
För att ge plats åt alla nya barn har Malmö planer för cirka 5 000 nya förskoleplatser som kan byggas den närmaste femårsperioden. Den totala byggkostnaden skulle isåfall bli 1,8 miljarder kronor.
Alla planer kommer inte att förverkligas. Men kommunen testar flera metoder för att snabbt och billigt kunna ge plats åt fler dagisbarn:
• Typförskolor. Ritningar till nya förskolor återanvänds för att bygga snarlika kopior på andra platser i staden. Till exempel är Maria förskola på Sorgenfrivägen väldigt lik Gullkragen på Håkanstorp. Och Gånglåtens förskola är nästan en kopia av Hålsjöns förskola på Bellevuegården.
• Takförskolor. På taket till Mobilia ska kommunen öppna Spinneriets förskola för 72 barn. I Västra hamnen och andra tätbebyggda områden kan sådana takförskolor bli aktuella.
• Uteförskolor. Genom att starta uteavdelningar, där barnen mestadels är utomhus på dagarna, blir byggkostnaden lägre.
• Bussförskolor. Flera förskolor har bussar, så att barnen varje dag kan åka på utflykt och springa av sig i naturen.
• Vårförskolor. Trycket på nya förskoleplatser är alltid som högst under våren. Därför brukar kommunen hyra in tillfälliga dagislokaler varje vår, som sedan töms när sommarlovet kommer.
Utöver kommunens planer för dagisutbyggnaden finns de enskilda förskolorna: föräldrakooperativ, privata förskolor eller sådana som drivs av kyrkor.
Den massiva utbyggnaden av Malmös förskolor har pågått i ett helt decennium. Just nu finns ingen platsbrist.
– Vi ligger i fas med behovet, vi har kläm på detta i nuläget, säger skolkommunalrådet Anders Rubin (S).
I många år har den rödgröna majoriteten i Malmö lovat att de ska införa 30 timmars förskola för barn till arbetslösa och föräldralediga "när det finns ekonomiska resurser". Rubin säger att kommunen inte har pengar till den reformen just nu.
– Vi har fortfarande en väldigt kraftig befolkningstillväxt, det stressar vår ekonomi. Det är betydligt dyrare att befinna sig i ett så kraftigt utbyggnadsläge som Malmö gör, då går väldigt mycket av resurserna åt till att planera och bygga nytt, säger Anders Rubin.

Förskolor som byggs det kommande året

De här kommunala förskolorna ska stå klara under 2016 och 2017:
2016: Flyggodset (Kirseberg), Gubbabacken (Fosie), Bryggan (Västra hamnen), Spinneriet (S Innerstaden), Sofielund (Innerstaden), Augustenborg (S Innerstaden), Svansjön (Hyllie), Kalkbrottet (Limhamn), Skrållan (Husie-Sallerup), Brandvakten (Hyllie), Vårsången (Fosie).
2017: Granbacken (Kirseberg), Almängen (Fosie), Spårvagnen (Innerstaden), Pärlugglan (Bunkeflo), Johanneslust (Kirseberg), Idun (Hyllie), Lärkträdet (Innerstaden) samt Opalen och Bladbaggen (Bunkeflo).
Gå till toppen