Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rörelser från yttre rymden

Tre utomjordningar kommer till jorden. Det är utgångspunkten i Mari Carrascos dansföreställning "Dear Humans", som är inspirerad av såväl science fiction som Mr Bean. Imorgon är det premiär på Palladium.

Andrea Deres, Elin Hallgren och Alexandra Göransson i "Dear Humans" på Palladium.Bild: Imre Szibrik
Dansarna rör sig över golvet, ömsom ensamma, ömsom tätt omslingrade. Ibland snabbt och kraftfullt, andra gånger långsamt och prövande.
Kanske håller de på att anpassa sig till gravitationen. De är nämligen tre utomjordingar som har anlänt till jorden.
Imorgon är det premiär för dansföreställningen "Dear Humans" på Palladium, ett samarbete mellan Dansstationen i Malmö och koreografen Mari Carrasco som driver ett eget danskompani i Stockholm.
Några dagar dessförinnan är repetitionerna inne i sitt slutskede.
– De senaste tre veckorna har vi köttat på så in i helskotta, säger Mari Carrasco.
– Vi är fortfarande inne i processen och försöker hitta en röd tråd.
"Mer Matrix, mer lasersvärd", säger hon till dansarna Andrea Deres, Alexandra Göransson och Elin Hallgren när hon vill att en rörelse ska bli mer distinkt.
Inspirationen till föreställningen har hon hämtat i filmer hon såg när hon växte upp: "Det femte elementet", "ET", "Alien".
Hon nämner en scen i science fiction-komedin "Coneheads", där en av utomjordingarna med de avlånga huvudena går till tandläkaren och öppnar munnen till ett enormt gap.
– Vi jobbar mycket med olika ansiktsuttryck, och dansarna gapar väldigt mycket. Men man kan också översätta gapet till ett jättestort steg, som kanske inte heller anses helt normalt, säger Mari Carrasco.
Föreställningen gestaltar de sociala situationer när man kan känna sig "klumpig och knäpp". När Mari Carrasco gjorde koreografin hämtade hon inspiration från Mr Beans kroppsspråk.
– Jag ser så mycket dans i det han gör. Han använder knappt något ljud och inget språk. Men väldigt många människor i hela världen kan känna igen sig i honom. Att kroppen ändå kan tala så mycket inspirerar mig, säger hon.
Rymdvarelserna vet inte riktigt hur de ska bete sig på jorden, vilket Mari Carrasco tror att tonåringarna som ska se pjäsen kan känna igen sig i. Efter premiären imorgon ska föreställningen visas för skolungdomar, först i Malmö och sedan i resten av Sverige.
– I tonåren utforskar man så många olika karaktärer. "Idag ska jag prova att klä mig så här". Men även vuxna kan nog känna igen sig, och skratta åt sig själva.
Mari Carrasco har tidigare gjort produktioner som riktar sig till unga vuxna. Hennes mål är att introducera dem för modern dans.
– Många har aldrig sett en dansföreställning tidigare. De upplever nog det lite som "oj, vad håller de på med?" Men så fort de kommer in i det så får de en stark upplevelse.
Gå till toppen