Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgrönrosa vill ha idétävling

Det gamla observatoriet i Stadsparken ska fyllas med.... ja, vadå? Det rödgrönrosa styret i Lund vill utlysa en idétävling om byggnadens framtid.

Kommunalrådet Emma Berginger (MP) presenterade förslaget under ett samtal om observatoriet på Sydsvenskan innergård på Kulturnatten.
–  Det finns redan många förslag, men vi vill få in alla goda idéer som finns ute bland Lundaborna, säger Emma Berginger.
I en skrivelse som lämnas in till kommunstyrelsen på måndag skriver de rödgrönrosa: "Observatoriet och Observatorieparken är en unik miljö och det finns stora möjligheter att inom området stärka såväl stadens som parkens attraktivitet."
I skrivelsen preciserar de också vilka krav som ställs på de förslag och idéer man efterlyser.
De ska ta hänsyn till byggnadens och parkens kulturhistoriska värden. De ska utgå från en helhetssyn där byggnaden och parken kopplas samman. De ska också göra byggnaden tillgänglig för allmänheten och ligga på en rimlig kostnadsnivå.
–  Förhoppningsvis kan vi besluta om det här redan på kommunstyrelsemötet i oktober, säger Berginger.
Margareta Larson, konstärlig ledare på Teater Sagohuset, var på plats när Berginger presenterade förslaget. Hon har länge varit intresserad av att flytta Sagohuset till Observatoriet och säger att beskedet kom som en total överraskning.
–  Vi har varit i kontakt med Lundafastigheter och de har sagt att det är bra idé för oss att söka statliga investeringsanslag för att bygga om Observatoriet. Men vi har inte råd att lägga ner pengar på det om det sedan ska lottas ut.
Enligt Emma Berginger har dock Sagohuset fått information om planerna.
Gå till toppen