Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tillsammans satte de färg på kvarteret

På lördagen samlades grannar från Persborg för att tillsammans piffa upp det annars ganska grådaskiga torget.
Bakom projektet ligger nätverket Connectors Malmö, som vill visa att alla kan vara med och forma sitt eget kvarter. 

En sliten gammal papperskorg får sig en rejäl dusch av grön sprayfärg. Bredvid målas de stora blomkrukorna i betong om i en stark turkos färg.
– Jag har målat och planterat nya blommor, säger Dunja Boukiss.
Hon är nio år och har bott i närheten av Persborgs torg sedan hon föddes. Just nu ligger hon på knä och skrubbar bort solgul färg som hamnat på marken när man målade om de nya blomlådorna.
– Jag känner mig trygg här, men det blir mycket finare nu, säger Dunja Boukiss.
Initiativtagarna Connectors Malmö är ett nätverk av ideella krafter som arbetar för att göra Malmö till en bättre plats att leva på.
De har drivit sitt projekt på Persborg i drygt ett halvår, och syftet är att få de som bor där att bli mer delaktiga i vad som händer med deras kvarter, och att tillsammans skapa trygghet och gemenskap.
– Vi jobbar på gräsrotsnivå för att få igång ett samtal om vilken roll man egentligen har i ett samhälle, säger Julieta Talavera från Connectors Malmö.
En del i projektet är att visa att de som bor i området rent fysiskt kan påverka hur det ser ut i deras omgivning.
Persborgs torg har inte renoverats på ungefär 20 år, och att bara vänta på att Malmö stad ska ta tag i saken duger inte menar Julieta Talavera.
– Vi har förstått att gatukontorets budget för att renovera sådana här områden är liten, men man kan göra väldigt mycket för ganska lite. Till exempel så har materialet som vi använder oss av idag bara kostat cirka 5 000 kronor.
– Som medborgare behöver man inte bara vara passiv och vänta på att den stora staten ska göra någonting. Man kan själv vara med och påverka och skapa en positiv förändring, säger Joshua Ng, som också är aktiv i Connectors Malmö.
– Vi har mötts av en hel del skepticism från de som bor här, men ju mer vi gör och ju mer folk är delaktiga, ju fler positiva reaktioner får vi, säger han.
Nermin Ucar och Perijan Redzepovska är två av de grannar som hört talas om idén och som tagit med sig sina barn för att hjälpa till med att renovera torget.
– Jag bor i närheten och brukar ofta komma hit. Jag trivs här och känner mig inte otrygg, men det är klart att det blir finare med alla glada färger, säger Perijan Redzepovska.
– Det är verkligen en bra och rolig aktivitet för barnen, säger Nermin Ucar.
– Först var de väldigt blyga, men det gick över snabbt. Nu ska vi vara kvar och måla hela dagen, säger Perijan Redzepovska.
Det är MKB som är äger och är ansvarig för Persborgs torg, och trots att man inte visste att grannarna skulle ta till penseln är man försiktigt positiva till projektet.
– Generellt så är vi positiva till egna initiativ för att förbättra sitt område. jag känner till några sådana projekt som har blivit riktigt lyckade, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
– Vi ansvarar för att torget ska vara tryggt och trivsamt, och jobbar för att för att det ska bli mer levande med affärer och besökare. Om det här är en hjälp i den riktningen är vi bara positivt inställda till det.
På tisdag ska Connectors Malmö ha möte tillsammans med MKB och gatukontoret. Då avgörs om grannarnas insats för ett färggladare Persborgs torg får vara kvar, eller om det kommer att tvättas bort till förmån för en gråare färgskala.
Gå till toppen