Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Bröstcancersjuka bör inte tvingas till långa och dyra resor till Lund

Sommaren 2013 flyttades all strålbehandling från Malmö till Lund. Trots att man i Malmö 2011 hade installerat två nya strålkanoner till en kostnad av omkring 20 miljoner kronor styck. Ombyggnaden för att få in maskinerna och tillhörande datortomograf ska ha kostat 50 miljoner kronor. Vad flytten av dessa, två år senare, samt hela det nya skrytbygget i Lund har kostat vet jag inte. Jag vill inte veta det heller för då skulle jag förmodligen explodera. Inte konstigt att det inte finns pengar till bemanning av sjukvården!
Else Henriksson kritiserar att Sus flyttar delar av bröstcancervården till Lund.Bild: Torin Halsey
Med tanke på att Malmö är Sveriges tredje största stad lär det vara en hel del människor som ska ut på vägarna för sin strålbehandling. Fem dagar i veckan, i fem veckor. Minst. Trötta och utslagna, många gånger till åren komna patienter som ofta har en lång cytostatikabehandling bakom sig.
Nu är det dags igen. Nu flyttas även läkarbesök i samband med bröstcancerbehandling till Lund. Är de som fattar besluten inte riktigt kloka? När man behandlas med cytostatika ska man undvika kollektivtrafik och folksamlingar, ändå ska folk nu tvingas pendla. Alla har inte bil, eller ens tillgång till någon som kan köra. När man är sjuk mår man dåligt! Det är tungt nog som det är utan att man ska behöva pendla långt för att få vård.
Dyrt blir det också! För oss patienter vill säga. Man får förvisso tillbaka en del genom Skånetrafikens sjukresor. Men man ska lägga ut pengarna innan man får ersättning. Man ska spara kvitton och redovisa resorna. Detta i en tid när man mår dåligt och lever på sjukpeng. Parkeringsavgifter ersätts inte för den som åker privatbil. Ska cancervården bli en klassfråga?
I Region Skånes pressmeddelande (16/9) kan man läsa att det är beklagligt att bröstcancerpatienter från Malmö- och Trelleborgsområdet får göra fler och längre resor men att fördelarna överväger nackdelarna. Fördelar för vem? Inte för patienterna i alla fall! Framförallt inte för en patient som är trött och utslagen av cytostatika. Det är ju en väldig tur att själva cytostatikabehandlingen finns kvar i Malmö, men frågan är hur länge?
 
Läs också Fördelarna för patienterna är stora och många
 
Region Skåne styrs för närvarande av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Före valet var det Alliansen och Miljöpartiet. Således är Miljöpartiet inblandat i båda konstellationerna. Ändå fattas det beslut som direkt påverkar miljön negativt. Det måste vara bättre att ha vården i närmiljön än att folk ska ut och åka på vägarna för ett läkarbesök som kanske tar 15 minuter, eller en strålning som tar fem.
Sjukvård ska inte centraliseras, den ska finnas tillgänglig där man bor i största möjliga utsträckning. För när man är sjuk orkar man inte flänga hit och dit, man har inte råd heller. Om jag, Gud förbjude, skulle få återfall eller metastaser är jag inte säker på att jag tänker sätta mig och pendla till Lund.
Else Henriksson
Gå till toppen