Annons

Annons

Annons

Nyheter

Deras upprop ska rädda livet på fler ofödda barn

I början av 2012 skulle Björn och Josefine Jadeblom få sitt fjärde barn. Men i vecka 38 dog sonen Levi. Sedan dess har makarna jobbat för att färre barn ska behöva dö i magen.

Text

Josefine och Björn Jadeholm med sina barn Hannes, Julius, Lyckeliv, Melvin och Matheus.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Innan Levi dog hade Josefine Jadeblom oroat sig i flera veckors tid. Hon tyckte att pojken rörde sig mindre än tidigare. Ändå fick hon höra att allt var normalt. Men fostret hade slagit knut på navelsträngen och fick varken vätska eller näring. Vid en rutinkontroll den 16 januari 2012 fick Josefine veta att barnet i magen hade dött.

Senare samma år ändrades synen på att det är normalt med minskade fosterrörelser i slutet av graviditeten. Redan då pratade Socialstyrelsen om att ta fram rekommendationer för hur barnmorskor i primärvården ska informera om vad minskade fosterrörelser kan innebära.

Idag ges informationen på olika sätt i olika landsting – om den alls kommer blivande föräldrar till del.

Annons

– Det finns också väldigt lite officiell information att ta del av. Till exempel står det knappt något på 1177, säger Björn Jadeblom.

Annons

Efter fyra år ska den nya vägledningen vara klar våren 2016.

– Det viktigaste för oss just nu är att Socialstyrelsen då skriver in hur barnmorskorna ska informera om minskade fosterrörelser, säger Björn Jadeblom.

Makarna vill att det ska finnas gemensamma riktlinjer för hela landet om vem som ska informera och när det ska ske. När de själva ställde en fråga på sin Facebooksida om blivande föräldrar fått information om minskade fosterrörelser, hade bara en fjärdedel av de över 1 300 svarande fått det.

En av alla de kunskaper de vill få ut är att det inte är ovanligt att de barn som dör i magen ofta tidigare visat minskad aktivitet.

– 450 barn dör i magen varje år. En tredjedel av dem skulle kunna räddas, säger Björn Jadeblom.

Att jobba med att informera om vad minskade fosterrörelser kan innebära blev ett sätt för paret Jadeblom att bearbeta sorgen. De startade en hemsida, en blogg och en Facebook-sida under namnet Barnuppropet. Facebook-sidan har 5 000 gilla-markeringar. Via den sprider de så mycket information och kunskap de kan, och uppmanar andra att dela den vidare.

– Förhoppningen är att någon som verkligen behöver få veta mer om detta, gör det, säger Björn Jadeblom.

Målet är att vården själv ska informera så mycket att makarna själva kan sluta med det.

Annons

Intrauterin fosterdöd

I det svenska Folkbokföringsregistret registreras alla barn som föds döda efter 22 fullgångna graviditetsveckor, så kallad intrauterin fosterdöd.

Omkring 500 barn föds döda varje år i Sverige.

Orsaken till dödfödslar har ofta att göra med komplikationer med moderkakan eller navelsträngen, missbildningar eller kromosonavvikelser hos barnet, eller sjukdomar hos mamman.

10 procent av alla barn som dör före födseln finner man ingen orsak till.

Enligt studier Spädbarnsfonden kunde en tredjedel av alla barn som dör i magen ha räddats.

Källa: Spädbarnsfonden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan