Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundasällskap slår sina huvuden ihop

En man med två huvuden.
Så heter föreningen Gamla Lunds och Fakirensällskapets gemensamma årsbok 2015.

Carlhåkan Larsén (i mitten) har skrivit den första heltäckande biografin om Axel Wallengren, eller Falstaff, fakir som han också kallade sig. Här flankeras han av föreningen Gamla Lunds ordförande K Arne Blom och Lena Amurén från bokförlaget Historiska media.Bild: Ingemar D Kristiansen
Titeln syftar på författaren, journalisten och humoristen Axel Wallengren - eller Falstaff, fakir som han kallade sig när han var rolig.
Teater- och musikkritikern Carlhåkan Larsén har skrivit boken, som är den första heltäckande biografin över fakiren - trots att han är en av den svenska humorhistoriens mest kända namn.
– Det har väl bara inte blivit av tidigare. De som ägnat sig åt litteraturforskning har kanske inte velat befatta sig så mycket med humor, säger Carlhåkan Larsén.
Axel Wallengren föddes 1865 i Lund och dog i Berlin 1896 endast 31 år gammal.
Förutom året som korrespondent för Aftonbladet i den tyska huvudstaden och ett år i Stockholm bodde han hela livet i den skånska universitetsstaden.
Under sitt riktiga namn gav han ut en diktbok, en kort roman och en novellsamling, som inte gav honom någon större ryktbarhet.
Som Falstaff, fakir blev han dock bekant för en bredare publik. Under den pseudonymen gav han ut tre böcker: Enhvar sin egen professor, Enhvar sin egen gentleman och Lyckans lexikon.
Carlhåkan Larséns intresse för fakiren föddes under skolåren i Växjö. En lärare läste en gång om året högt ur hans bästa historier.
– Det gjorde ett starkt inryck och jag tänkte redan då att det här ska jag komma tillbaka till, berättar han.
När han senare flyttade till Lund blev han invald i Fakirensällskapet.
Under en middag föreslog han att litteraturprofessorn och dåvarande ordföranden i sällskapet, Bertil Romberg, skulle skriva en bok om Axel Wallengren. Men det var han inte intresserad av.
– Så jag lade beslag på den tanken. Och nu har den blivit verklighet, säger Carlhåkan Larsén.
Boken ges ut i samarbete mellan Fakirensällskapet, bokförlaget Historiska media och föreningen Gamla Lund,
–  Vi är väldigt stolta över att få förlägga den, säger Gamla Lunds ordförande K Arne Blom. Ja, vi har inte förlagt hela upplagan. Vi har tillräckligt många exemplar kvar för att medlemmarna ska kunna få varsitt exemplar.
Gå till toppen