Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bus och skador avtog efter personalökning

Ökad helgbemanning och ordningsvakter gör att personalen nu klarar att upprätthålla ordningen och säkerheten. Efter en rörig start för Hylliebadet tycks läget ha stabiliserats.

Amanda Gustavsson är en av de badvärdar som kallats in när Hylliebadet utökat helgbemanningen. Den högre bemanningen ska fortsätta åtminstone fram till jul.
Det nya Hylliebadet öppnades den 16 augusti. Under de första tio dagarna rapporterades 27 incidenter som bland annat handlar om badare som kommer till skada eller om ungdomar som stökar eller bryter mot ordningsreglerna.
Efter helgen den 29-30 augusti slog personalen larm om underbemanning. Efter det har bemanningen utökats på helgerna och de rapporterade incidenterna blivit förre – 28 stycken på 24 dagar.
I söndags var uppfattningen bland personalen att situationen har förbättrats.
– Det har varit väldigt lugnt idag. Vi har varit fler i personalen och besökarna har blivit lugnare, sade Amanda Gustavsson som för tillfället övervakade ordning och säkerhet i en av bassängerna.
Hon är timanställd badvärd och ingår i den extra bemanningen. Om något händer kan hon och kollegorna snabbt kalla på hjälp via en walkietalkie.
Personalen avlöser varandra på olika arbetsuppgifter under 30 minuter i taget. Allt för att inte tappa i koncentration i den fuktiga värmen och höga ljudnivån. Det var bland annat det här som inte fungerade helgen 29-30 augusti.
– Jag har talat med ett antal anställda. Bemanningen tycks de ha fixat nu, säger huvudskyddsombudet Zakaria El-Falou.
Enligt Hylliebadets chef, Anki Magnusson, kommer man att fortsätta att ha ordningsvakter och en högre bemanning på helgerna åtminstone fram till jul.
–  Vi fortsätter att arbeta enligt schema och kommer att utvärdera så att bemanningen är rätt vid olika tidpunkterDet är svårt att göra en bemanning i förväg för ett bad som inte har varit i drift. Behoven blir inte tydliga förrän man har varit igång ett tag.
Även om antalet incidenter har minskat framgår ändå att det finns problem med badare som bråkar och att olyckor händer när människor badar.
Är nivån som framgår av incidentrapporterna hög?
Huvudskyddsombudet Zakaria El-Falou:
– Svårt säga. Det är ju ett samhällsproblem med rastlösa ungdomar. Sådana här problem fanns även på Akvakul. Det går i vågor. Ibland är det mycket och ibland ingenting.
Anki Magnusson, badhuschef:
– Jag kan inte säga vad som är normalt här eftersom vi bara haft öppet en dryg månad. När 1 300 personer samlas och badar händer det att människor skadar sig och att några inte följer reglerna.
Kan man känna sig trygg på Hylliebadet?
– Det tycker jag absolut, säger Anki Bengtsson.

Incidenter på badet

Ett femtiotal incidentrapporter har gjorts av badhusets personal under perioden 16/8-18/9. Här är några exempel:
Vid ett flertal tillfällen har stökiga ungdomar avvisats av personal eller ordningsvakter.
Av säkerhetsskäl får en vuxen ta med sig maximalt tre barn under tolv år. Tidigare på Akvakul var gränsen fem barn. I några fall blir vuxna arga och stämningen blir hotfull.
Ett mindre antal drunkningstillbud där badvärdar har fått hjälpa barn som hamnat på för djupt vatten.
Ett antal personer har skadat sig när de leker, hoppar eller rör sig i badhuset. Av rapporterna att döma dock inte allvarligt.
Gå till toppen