Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gårdshunden Lilly satt fast i två dygn – räddades av pudeln Alien

Tack vare sin skarpa nos lyckades storpudeln Alien spåra upp dansk-svenska gårdshunden Lilly, som satt fast i en grop i Lund i flera dygn.

Lilly och hennes ägare bor i Landvetter men var i helgen i Lund. Vid 20-tiden i lördags befann de sig vid köpcentret Nova där Lilly skulle få sträcka på benen.
Anna-Clara Halleröd med Lilly i famnen pustar ut efter att pudeln Alien spårat Lilly till en cementerad grop. Aliens ägare Ingird Mariën var med vid hjälteinsatsen.Bild: Privat
– Det var väl övermod från vår sida. Vi tänkte att hon skulle kunna gå en stund utan koppel, men där var så mycket kaniner, säger Lillys matte Anna-Clara Halleröd.
Lilly satte direkt av efter en kanin och ägarna hade inte en chans att stoppa henne. Anna-Clara Halleröd och hennes man letade hela natten efter Lilly, men hunden var spårlöst borta.
Paret fick via Facebook tips om att kontakta Ingrid Mariën, matte till storpudeln Alien. Alien är en så kallad id-hund, vilket betyder att hon har en specialutbildad förmåga att spåra individer eller andra djur utifrån deras doft. På tisdagen tog hon sig an uppgiften att hitta Lilly.
– Vi började på platsen där Lilly senast setts, och gick sedan längs parallellt med vägen mellan Lund och Bjärred. Det tog inte lång tid innan Alien började signalera att hon kände något, säger Ingrid Mariën.
Alien drog mot en liten mur på vänster sida om vägen. Där, bakom muren, fanns en djup cementerad grop. Och där satt Lilly.
Här satt Lilly i över två dygn, oförmögen att ta sig upp på egen hand.Bild: Privat
– Bengt, min man, kastade sig ner och omfamnade henne. Det var omtumlande, säger Anna-Clara Halleröd, som är imponerad av Aliens sätt att jobba.
– Hon gick lite nonchalant omkring och jag tänkte ”det här kan det väl inte bli något av”. Och så tog det tio minuter, sedan hade hon hittat Lilly.
Den lilla gårdshunden har troligtvis suttit i gropen i över två dygn, tror Anna-Clara Halleröd. Hon mår efter omständigheterna bra.
Alien är tre år och jobbar som id-hund.Bild: Privat
Gå till toppen