Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidsfristen förlängs för att lösa dansk-svensk tvist

I sista stund kopplas Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh in i slutförhandlingarna om det dansk-svenska Öresundssamarbetet.

Köpenhamns borgmästare Frank Jensen på väg in till möte på regionhuset i Malmö
.Bild: Peter Frennesson
När de främsta makthavarna i Öresundskommittén samlades till krismöte i Malmö på onsdagsmorgonen såg det länge ut som att kommittén skulle skrotas för alltid och att det tänkta svensk-danska samarbetet i "Greater Copenhagen" skulle gå om intet.
Så kan det fortfarande bli. Men tidsfristen för de förhandlingar om nya samverkansformer som pågått under sommaren skjuts nu fram till den 4 oktober.
Även de fortsatta förhandlingarna ska på svensk sida ledas av regionrådet Henrik Fritzon (S) och på dansk sida av Steen Christiansen, borgmästare i Albertslunds kommun.
Men förhandlingsdelegationerna förstärks med två mäktiga kvinnor.
Katrin Stjernfeldt Jammeh från Malmö ska göra sitt till för att skapa dansk-svensk enighet. Och på dansk sida ska Sophie Hæstorp Andersen, ordförande för Region Hovedstaden, göra en liknande insats.
De ska titta på det svensk-danska Öresundssamarbetet ännu en gång för att se om de kan hitta en bra kompromiss mellan danska och svenska ståndpunkter.
– Det här är en lösning som vi alla kan acceptera. Det var ett positivt möte på alla sätt, sade en av ledamöterna efter krismötet.
Gå till toppen