Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han är tacksam för musiken

Från Abba till Electric Banana Band - Janne Schaffer har spelat gitarr på över 5 000 låtar. Parallellt med studiojobben har han alltid haft sina egna projekt:
– Jag gillar mest att göra mina egna grejer, säger han.

Musiken har varit central i hela hans liv, ända sedan uppväxten i Bromma. Den är hans arbete, hobby och stöd. "Jag är så tacksam att jag har fått musiken som gåva. Och att jag har fått vara frisk så länge att jag nu också kan fira 45-årsjubileum i yrket", säger Janne Schaffer.Bild: Anders Wiklund/TT
Janne Schaffer dyker upp på serveringen i sin sedvanliga långa 1970-talsfrisyr, men i stället för elgitarr bär han på en stor väska.
Den visar sig vara full av vinylskivor som han har medverkat på eller gjort själv.
– Jag tänkte att vi kunde titta på något av det jag har gjort, säger han. Jag finns ju registrerad på 5 000 låtar, varav 300-400 är mina egna.
Bland skivorna finns förstås Abba, Cornelis Vreeswijk, Robert Broberg och Ted Gärdestad.
Där finns också samarbetena med Björn J:son Lind och gruppen Hörselmat, liksom de egna plattorna. De har sålt bra och gett honom chansen att turnera i USA och arbeta med The Doors-producenten Bruce Botnick och musikerna i gruppen Toto.
Där dyker inspelningen från jazzfestivalen i Montreux 1977 upp, när han spelade med internationella storheter som Dexter Gordon, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke och Billy Cobham i CBS Allstars.
I bland har Janne Schaffer också spelat med stjärnor innan de har fått sitt genombrott.
En raritet i vinylväskan är filmmusiken till "Vill så gärna tro" med Christina Schollin och Johnny Nash och med en mycket ung Niclas Wahlgren på omslaget.
Musiken skrevs i en villa i Bromma och i källaren bodde under tiden en då okänd Bob Marley, som vid ett tillfälle lärde Janne grunderna i reggae.
– Det var lite före Peps Perssons reaggetid kan jag ju säga, säger Janne Schaffer och ler.
Han är full av sådana historier, och han brukar berätta dem på sina konserter som han fortfarande flitigt ger. Det är då han är som lyckligast, när han står på scenen och delar ögonblicket och musikglädjen med publiken.
Han jobbar också mycket med ungdomar, föreläser och tar emot praoelever, försöker uppmuntra till musicerande och vara en inspiratör.
Han var dessutom med och startade Ted Gärdestadstipendiet 1999, och J:son-stipendiet i år. Musiken är viktig och måste få spela en roll i samhället, anser Schaffer.
I hans eget liv har den varit central ända sedan uppväxten i Bromma, med välmenande men stränga föräldrar som krävde att han skulle utbilda sig och skaffa sig ett "riktigt" yrke.
Han läste statskunskap, sociologi och statistik och är glad att han tog sig tid att studera.
Men musiken blev ändå hans arbete, hans hobby och kittet i livet.
Den har också varit ett stöd, som under den tunga perioden när hans bror dog 1983 endast 34 år gammal.
– Jag är så tacksam att jag har fått musiken som gåva.
– Och att jag har fått vara frisk så länge att jag nu också kan fira 45-årsjubileum i yrket, säger Janne Schaffer. TT

Janne Schaffer

Namn: Jan Erik Tage "Janne" Schaffer.
Aktuell: 70 år den 24 september 2015. Skänker överskottet, 51 000 kr, från sin jubileumskonsert på Nalen i Stockholm till FN:s flyktingorgan UNHCR.
Gör: Gitarrist och låtskrivare. Utkom 2012 med boken "Mitt liv som Schaffer" och 2015 med Electric Banana Band-sångboken "Zingalong".
Bor: Bromma.
Familj: Sonen Fredrik.
Utmärkelser i urval: Regeringens medalj Illis Quorum, Hagströmpriset, två Grammisar.
Gå till toppen