Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barn tvingas sova på golv

Strömmen av ensamkommande flyktingbarn gör att Malmö stad mycket snart kan gå in i krisnivå två. Detta för första gången sedan tsunamikatastrofen 2004. Natten till fredagen sov barn för första gången i gymnastiksalar.

Malmö stad har som ankomstkommun direktansvar för ensamkommande barn. Den strömmen har ökat mycket kraftigt, från 30-40 barn i veckan i början av sommaren till ett hundratal per dygn nu.
På fredagskvällen hade Malmö stad 812 ensamkommande barn i olika boende. Och det finns plats för ytterligare 190.
– Kommer det fler än så får vi gå in i en krisberedskap och se över ytterligare lokaler, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen.
För två veckor sedan tog Malmö stads trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl beslutet att staden går in i det första stadiet av krisläge: "störning".
Beslut om krisläge av typen "störning" tas relativt frekvent, till exempel i samband med sommarens upprepade granatdåd och under storregnet den 31 augusti förra året.
– Men nu är vi mycket nära ett beslut om krisläge två som kallas "allvarlig händelse", sa Ebbeståhl på fredagen.
Strömmen av ensamkommande barn hanteras i Malmö av sociala resursförvaltningen. Förvaltningsdirektör Annelie Larsson och hennes kollegor har ett intensivt arbete med nyrekrytering av personal och med att försöka skapa sängplatser till nyanlända.
– På torsdagskvällen togs beslutet att använda en idrottshall som övernattningsplats för barn. Där finns redan duschar och toaletter och vi har tagit dit madrasser, säger hon.
Någonstans mellan trettio och fyrtio barn erbjöds en första natts sömn på gymnastiksalsgolvet.
Malmö är en av tiotalet så kallade ankomstkommuner för ensamkommande barn och den klart hårdast belastade. Ungefär hälften av flyktingbarn kommer till Sverige via Malmö.
Systemet bygger på att barnen successivt slussas ut till andra svenska kommuner. Men den stora inströmningen har skapat flaskhalsar. Den första är att barnen inte kan flytta vidare innan de har registrerats i Malmö av Migrationsverket.
Efter registreringen kan barnen flyttas vidare till andra kommuner. Här är nästa flaskhals.
– Inte minst på helger har vi svårt att få de kontakter vi behöver i andra kommuner för att kunna flytta barnen vidare, säger Annelie Larsson.
För att avlasta Malmö stoppas redan registrerade barn från att anvisas till Malmö. Det betyder att Malmö slipper leta långsiktigt boende till ungefär 20 barn i veckan.
– Det är en flaskhals i Malmö och just nu hinner vi inte registrera alla som kommer i den takt vi önskat. Och när vi inte hänger med får barnen stanna längre än tänkt. För att avlasta undantas nu Malmö från en del anvisning av ensamkommande barn, säger Åsa Lindberg, regionchef för Migrationsverket i Syd.
Stoppet påverkar inte den akuta situationen med att över 100 nya ensamma barn kommer till Malmö varje dag. Men Åsa Lindberg säger att de nu gör en hårdare prioritering vid registreringen.
– Vi bussar oregistrerade familjer i Malmö uppåt i landet för att kunna fokusera på de ensamkommande barnen.
Målet är att ensamma barn ska registreras inom två dygn. Nu tar det upp till en vecka.
– Systemet är inte byggt för att det ska komma så många på en gång, säger Åsa Lindberg.
Den tredje och sista nivån i kommunal krishantering kallas "extraordinär händelse". Dit har varken Malmö eller någon annan svensk storstad någonsin kommit.
Gå till toppen