Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Benny Anderssons sånger skiner nästan starkare när en högklassig kör sjunger.

En högklassig körskiva med Benny Anderssons sånger — det var bara en tidsfråga innan en sådan skulle dyka upp.
Benny Andersson spelar till kammarkören.Bild: PER LARSSON / TT
Benny Andersson vilar ju glad i samma famn som den svenska körtraditionen; nordisk romantisk klassisk musik, folkmusik och visa.
Den eminente Gustaf Sjökvist, som här kom att göra sin sista inspelning, kläckte idén och kontaktade Benny Andersson.
Resultatet, albumet "Kärlekens tid", blev briljant utan att vara det minsta spektakulärt eller effektkryddat. En högklassig blandad kör sjunger "En skrift i snön", "Anthem", "Klinga mina klockor" och "Vilar glad. I din famn", i välskrivna arrangemang från en rad olika musikskrivare.
Instrument dyker upp, men helheten är framför allt ett a cappella­-party. Kammarkören klingar tät som en gammal svensk granskog, med fyllig klang och så klar textning man kan önska sig.
Att kören fixar att spotta ur sig "Historien om schack" så distinkt är imponerande. Fast när man nu jobbade så professionellt och noggrant kunde förstås meningen "Kärlekens tid har bevarat min längtan" ha bundits ihop utan inandning mitt i.
De här arrangemangen har direkt en given plats svenska körers standardlåtsbok. Faktiskt upptäcker man efter några genomkörningar att de okonstlade, attraktiva och djupt personliga Anderssonsångerna nästan skiner ännu starkare när de inte bärs fram av en karismatisk soloartist, utan av ett jämbördigt kollektiv.
Allt ljus hamnar på själva melodierna. "Inte 'Anthem' igen" tänker man först. Och sedan lyssnar man betagen.

TIPS

Gustaf Sjökvists kammarkör: Kärlekens tid (album, Mono Music)
Gustaf Sjökvists kammarkör & Benny Andersson: En skrift i snön (kortat youtubeklipp, sökord: sjökvists kammarkör benny repetition)
Vocation: På svenska (album, Gazon)

TIPS

Gå till toppen