Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya fynd på Stortorget

En fint bevarad kullerstensgata från medeltiden löper under marken på Stortorget.Bild: Martin Andersson.
Nya fynd har grävs fram på Stortorget. I ett blogginlägg i förra veckan berättade vi om olika arkeologiska fynd som gjorts vid markarbeten på Stortorget, inför installationen av nya toaletter.
Nu har man grävt på ett annat ställe, en bit ifrån. Där hittade arkeologen Per Sarnäs bland annat en flera ton tung stenbumling som har utgjort delar av grunden till en medeltida gård. Det kan enligt stadsantikvarie Anders Reisnert röra sig om grunden till en två-tre våningar hög byggnad. Huset stod alltså på den södra delen av den yta som under 1500-talets första hälft kom att bli Stortorget.
Ett än mer spännande fynd är en välvd kullerstensgata som gick in mellan husen på tomten. Den löpte i riktning från biografen Spegeln mot Kungastatyn, för att använda moderna landmärken. Gatan är även den från tiden före torgets tillkomst. Vid grävningen hittade man spår ner till 1200-talet.
Blottlagd blev också en muff från någon av de vattenledningar av trä som löpte från Stortorgets vattenpost ut i kvarteren runtenom, i detta fall möjligen till Lilla torg.
Arkeologen Per Sarnäs fanns också två mynt och en kula, sannolikt en muskötkula.
Ett mynt, ännu av okänt slag.Bild: Martin Andersson
En detalj som har hört till stans äldsta vattensystem. Vattnet leddes i genomborrade trästammar som hölls samman av sådana här järnbeslag.Bild: Martin Andersson
En muskötkula från den förflutna.Bild: Martin Andersson
Gå till toppen