Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Separatister får parlamentsmakten

Partierna som förespråkar att Katalonien ska bli självständigt ser ut få majoritet i regionens parlament, enligt en vallokalsundersökning.

Väljaren Silvia Soley med den katalanska flaggan. Hon vill att regionen blir självständig och hoppas att dagens val ger ett resultat som sätter fart på processen.Bild: Karin Olander/TT
Valdeltagandet är högt, klockan 18 låg det på 63,2 procent, 6,9 procentenheter högre än förra valet 2012, rapporterar tidningen La Vanguardia. Enligt Meritxell Borras, chef för den regionala valmyndigheten, är även antalet förhandsröster högt — 70 procent högre än i förra regionalvalet.
En av de 5,5 miljonerna röstberättigade är Silvia Soley som satt med sina väninnor på en uteservering vid den gotiska kyrkan Santa Maria del Pi i centrala Barcelona. För henne är saken klar: Katalonien ska vara ett eget land.
— Ekonomin skulle bli bättre. Vi betalar en massa skatt till Madrid och får inte mycket tillbaka. Men framför allt handlar det om att få bättre kontroll. Få bort korruptionen och ge oss möjligheter att bestämma själva över allt som är viktigt. Och för att bevara språket, katalanskan, säger Silvia Soley till TT.
I valet var frågan om självständighet huvudnummer. Olagligt och egoistiskt, anser Madrid. En fråga om frihet, anser självständighetsivrarna. Enligt nyhetsbyrån AFP var separatisterna tippade som vinnare. Även en opinionsmätning tidningen El Mundo visade att ja-sidan skulle få majoritet i parlamentet.
Jakob Lewander, statsvetare med fokus på spansk politik, säger att om ja-alliansen vinner valet står de redo att bli ett självständigt land.
— Men det är inte säkert att de går hela vägen. Det kan i stället bli förhandlingar med Spaniens centralregering om ett större självbestämmande över sin kassa. Sedan får vi se om det finns försonlighet och taktfullhet till att göra det, säger han.
Om den spanska regeringen däremot vägrar förhandla, då kommer Kataloniens president Artur Mas, ledare för det borgerliga partiet CDC, sikta på att ett självstyre.
— Men jag tror ingen vill ha en sådan situation. Den här mattan kan bara rullas tillbaka genom förhandlingar, säger Lewander.
Madrid varnar för ett finansiellt kaos skulle bryta ut om Katalonien väljer att bli självständigt. Spaniens centralbank har dessutom varnat för att ett självständigt Katalonien skulle tvingas lämna euron.
Gå till toppen