Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han kan tvingas lämna Sverige efter sju år

Han har bott i Sverige i sju år, är politiker och jobbar med att integrera invandrare. Nu riskerar Svedalabon Mithun Manojkumar att utvisas.

Mithun Manojkumar håller både i undervisning och jobbar som studie- och yrkesvägledare.Bild: Peter Frennesson
– De flesta som läste det första brevet jag fick från Migrationsverket trodde att det var ett skämt, säger Mithun Manojkumar.
Vi träffas i Astars lokaler i Malmö. Där undervisar han och har fast jobb som yrkes- och studievägledare åt studenter som pluggar svenska för invandrare.
– Många elever ser mig som en förebild på det sättet att jag flyttade hit och lärde mig svenska. Jag är självlärd och nu undervisar jag i det. De ser det som något inspirerande.
Han kom till Sverige från Singapore 2008.
– Jag ville lära mig ett nytt språk, uppleva en annan kultur och uppleva ett annat väder, säger han.
Han har en examen i internationella relationer från Malmö högskola och satt under två år som vice kårordförande, den första internationella studenten som haft den posten i Malmö.
– Jag tog min examen i juni 2013. Naturligtvis ville jag fortsätta bo här, säger han och fingrar på sin snusdosa.
– En del av min integrationsprocess, säger han med ett skratt.
Mithun Manojkumar sitter som ersättare för moderaterna i Svedala kommuns utbildningsnämnd. I mars fick han ett brev från Migrationsverket där det stod att han skulle lämna landet inom fyra veckor. Han överklagade till Förvaltningsrätten som gav honom ett negativt besked.
– De kräver att jag lämnar landet, att jag borde ha varit i Singapore när jag ansökte om arbetstillstånd, säger han och frågar sig vilken arbetsgivare som har tid att vänta på ett beslut medan han befinner sig utomlands.
Enligt Migrationsverkets presskommunikatör Sara Sundelius är det svårt att säga exakt hur lång tid det tar att behandla ett arbetstillstånd. Det beror på ifall man behöver komplettera något eller utreda ärendet mer. "Allt från några veckor till månader innan beslut", skriver hon i ett mejl.
Det går att få ett godkänt arbetstillstånd även om man ansöker från Sverige. Det förutsätter bland annat att man jobbar inom ett bristyrke. Yrkes- och studievägledare var med på Migrationsverkets förteckning över bristyrken fram till januari i år. Det är dock inget krav att yrket finns med på förteckningen för att räknas som ett bristyrke.
– Men om det inte finns med på förteckningen måste arbetstagaren eller arbetsgivaren på ett övertygande sätt visa att det råder stor efterfrågan och brist inom yrket i fråga, skriver Sundelius.
Mithun Manojkumar ska överklagabeslutet till den högsta instansen, kammarrätten.
– Att jag inte brutit ihop är beaktansvärt. Kanske för att jag trivs här. Jag har fått otroligt mycket stöd från företaget, de har varit utmärkta.
Han kan få jobb i Singapore med högre lön än i Sverige säger han. Han bor i Svedala hos sin gudmor.
– Jag trivs här. Jag vill vara här. Min familj är svensk, min flickvän är svensk och mitt jobb handlar ganska mycket om den svenska kulturen och hur man integrerar sig i det svenska samhället, säger han.
Han menar att han hela tiden följt alla instruktioner som han fått från Migrationsverket.
– Jag flyttade hit för att bygga något nytt. Jag vill inte strunta i alla de framgångar jag haft, strunta i allt som jag har tillfört och bidragit med bara på grund av något byråkratiskt beslut, eller något tekniskt fel.
Gå till toppen