Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Avslutade klassikern tre dagar före förlossning

Förra sommaren bestämde Hillevi Thuring och vännen Ulrika Granér att de skulle göra Tjejklassikern. Trots att Hillevi Thuring blev gravid vid årsskiftet genomförde hon alla fyra moment; skidåkning, cykel, simning och löpning.

– Skidåkningen var mest fysiskt påfrestande men cyklingen var också tung för att man satt lite böjd. Kompressionen blev för mycket så jag stannade till och tänkte efter just för att det påverkade magen.
En tjejklassiker innebär att varje gren är en tredjedel av En svensk klassiker. I februari åkte hon Tjejvasan, i maj cyklade hon Tjejvättern, i mitten på sommaren var det simning i Vansbro, i söndags avverkade hon milen i Lidingö Tjejlopp och på torsdag ska Hillevi Thuring föda sin son.
Träningen är, gravid eller ej, en del av hennes vardag. Förra året sprang hon maraton i Dublin och utöver löparintresset praktiserar hon bikramyoga.
– När man har två småbarn blir det egentid av att gå iväg och träna. Det är ju fullt upp när man är hemma, säger hon.
Graviditeten sågs länge som ett sjukdomstillstånd, men Hillevi Thuring anser att det är precis tvärtom.
–  Det är ju ett friskhetstecken att vara gravid. Jag har nog aldrig tränat så aktivt som under mina graviditeter.
Under de nio senastemånaderna har hon fått stöttning av sin mamma som är barnmorska.
– Hon tycker att det är jättekul och säger att bekymret ligger på andra hållet, att många gravida kvinnor blir passiva och inte tar hand om sig själva.
Inför klassikern fick nya vardagsrutiner komma till; cykelresor till universitetet i Lund, rullskidor på Ribban och en kurs i simsättet crawl.
– Simningen är nog den bästa träningsformen för gravida. Man blir lättare i vatten.
– Men under självaste tävlingen kunde det bli lite trångt i vattnet. Jag fick skrika "jag är gravid" för att inte få sparkar av andra simmare.
Omgivningens reaktioner på att genomförandet av klassikern har varit mestadels positiva.
– Vissa har varit oroliga, men den oron kommer från en gammal kultur som säger att gravida kvinnor ska ta det lugnt.
–  Men hade jag fått foglossning eller inte varit van träningsutövare hade nog diskussionen varit annorlunda, säger hon.
Det är inte bara träningsmänniskor som genomför tjejklassikern utan alla typer av kvinnor.
– Under Tjejvättern såg jag 75-åriga tanter på halvrangliga cyklar där de hade vin och picknick i cykelkorgarna.
Hennes barn Vilja, tre år och Edvin, två år, föddes via akuta kejsarsnitt. Därför får hon inte föda normalt utan har istället fått ett planerat kejsarsnitt. Imorgon ska hon föda sin son.
– Vi ville ha ett datum efter Lidingöloppet, säger hon.
Genom att gå den en mil långa sträckan på Lidingö i söndags avslutade hon Tjejklassikern. Efter en timma och fyrtiofem minuter gick hon över mållinjen.
– Min man har varit med som support hela vägen och barnen var också med i söndags. De har blivit bra på att heja, och de fick komma in på banan och springa med mig in i mål.
Hur känns det nu när du gjort klassikern?
– Det är ju roligt att klara av saker, det är peppande. Jag älskar att jobba mot mål och tycker om att göra det ingen förväntar sig. Det var kul att det gick ihop, det är ju mycket som kan hända, förlossningen hade ju kunnat starta tidigare, säger hon.
Nästa år planerar Hillevi och vännen Ulrika Granér Halvklassikern och året därpå En svensk klassiker.

De fyra momenten

Kristinaloppet: 30 km eller Tjejvasan/Kortvasan 30 km
Cykla: Tjejvättern 100 km
Simma: Vansbro Tjejsim 1 km eller Vansbro Kortsim 1 km
Springa: Lidingö Tjejlopp 10 km
Gå till toppen