Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här byggs våningssängar till trötta flyktingar

Möbelsnickaren Fjola Magnusdottir bygger våningssängar till flyktingar som ska övernatta i Malmö.
– Jag hjälper till för att jag kan, säger hon.

Sängarna byggs i rejält virke.
– Det ska ju ligga nya människor i dem varje natt. Då måste det vara grejer som håller, säger Fjola Magnusdottir.
Hon är stamkund hos byggvaruhusen. Men responsen uteblev när hon försökte få dem att sponsra virket. I stället gjorde hon ett upprop på Facebook – och fick pengar till minst 40 sängar av privatpersoner och några företag.
Materialet till en säng kostar 500 kr. De som har sponsrat får sitt namn skrivet på sängen.
– Det kan vara trevligt för dem som ska sova där att mötas av.
Våningssängarna ska användas av kulturföreningen Kontrapunkt som inkvarterar flyktingar som kommer till Malmö och ska resa vidare.
Det var när Fjola Magnusdottir fick höra att det behövdes våningssängar där som hon bestämde sig för att bygga dem.
– Jag hjälper till för att jag kan. Och de som sover i sängarna får kanske sova bättre den natten.
När hon själv utbildade sig till snickare gick hon på Agnesfridsgymnasiets vuxenutbildning. I dagarna hjälper ett 25-tal elever från skolan till att montera sängarna.
Nyligen fick Kontrapunkt ett föreläggande från räddningstjänsten efter en inspektion. Där står det att människor inte får sova i källaren eller i byggnadens centrala delar.
– Ska man sova där måste det vara i lokaler där det är lätt att ta sig ut. Det måste finnas en ytterdörr från den lokalen som leder direkt ut på gatan, säger Viktor Willhagen, brandingenjör på Räddningstjänst Syd.
– Vi har gjort om i enlighet med vad räddningstjänsten sagt. Våningssängarna gör att vi kan bibehålla antalet sängplatser, säger Anna-Carolina Brandels på Kontrapunkt.
Gå till toppen