Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen får inte tömma migrantlägret

Malmö stad kan inte gå in och tömma EU-migranternas läger vid Industrigatan, enligt en dom från mark- och miljödomstolen som kom på tisdagen.
Kommunen kontrade snabbt med beskedet att man tänker överklaga också det här beslutet.

Gina är glad att hon kan bo kvar i lägret vid Industrigatan ett litet tag till. Där känner hon sig mycket säkrare än vad hon skulle göra om hon tvingades bo på gatan.Bild: Lars Brundin
Turerna kring lägret har varit många och än är det inte klart vad som kommer att hända med människorna som bor där.
En av dem är Gina. Hon kommer från Rumänien och har bott i lägret till och från under fyra månader.
– Jag kommer hit för att tigga, eller för att jobba om jag kan. När jag har fått ihop lite pengar åker jag hem till mina tre söner, och sedan kommer jag tillbaka hit för att tjäna lite till, säger hon.
Gina berättar att det är okej att bo i lägret. Där känner hon sig åtminstone trygg och hon är glad att hon kommer att kunna bo kvar där ett tag till.
– Vi gör ingenting dåligt här, vi skadar ingen. Vi bara äter, sover och lever.
– Om jag inte kunde bo här, var skulle jag bo då? På gatan? Där skulle jag till exempel riskera att råka ut för människor som har tagit droger eller som är rasister. Människor som vill skada mig, kanske till och med slå ihjäl mig.
Ofta dyker det upp personer som står utanför lägret och skriker genom stängslet på dem som bor där, säger Gina.
– De kommer på nätterna, oftast på helgerna. De säger att vi ska åka tillbaka till Rumänien, men de förstår inte att vi inte kan tjäna pengar och hjälpa våra familjer om vi är kvar där.
Hon tror att den rumänska regeringen aldrig kommer att ändra sitt förhållningssätt till romerna, så att de kan gå i skolan och få ett jobb och slippa ge sig ut i Europa för att tigga.
– I Rumänien har man redan bestämt sig för vad man tycker om oss.
Vad händer om ni inte får bo kvar i det här lägret?
– Då har vi sagt att vi flyttar in till centrum. Vi kommer att fylla många av Malmös gator, och folk kommer att se att vi finns.
Gina vet att det är många som är arga över att migranterna bor på tomten. Hon har till exempel hört talas om Uppdrag gransknings program från lägret och förstått att många blivit upprörda över vad de sett, framförallt över nedskräpningen.
– Jag är kvinnan som säger att "vi är inga zigenare, vi är romer från Rumänien".
– Jag är stolt över den jag är, jag kan hur som helst inte göra någonting åt det. Våra ansikten ser kanske olika ut, mitt och svenskarnas, men inuti är vi likadana.
Några av migranterna är kritiska till att Uppdrag granskning fokuserade och filmade så mycket på de sopor som legat i och runt lägret.
– De filmade soporna och oss, de hade kunnat visa så mycket mer. För dem är det kanske vi som är soporna.

Migrantlägret

För drygt ett år sedan började EU-migranter att bo på tomten vid Industrigatan.
Markägaren gjorde en polisanmälan om olaga intrång i mars i år och en förundersökning har inletts.
Miljöförvaltningen fattade i april beslut om att förbjuda boende på tomten. Men det beslutet upphävdes av länsstyrelsen, eftersom det inte riktades mot några namngivna personer. Miljöförvaltningen överklagade till mark- och miljödomstolen, som nu avslagit överklagandet.
Källa: TT och Sydsvenskan
Gå till toppen