Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Någon som lyssnar är viktigt för att läka

När Linus Fremin blev våldtagen för några år sedan gjorde han ingen polisanmälan och sökte heller inte vård.

Linus Fremin, journalist, höll länge tyst om övergreppet. Men i dag berättar han öppet om det.Bild: Privat
Orsaken var att han hade svårt att definiera det som hänt som ett övergrepp eftersom han aldrig hade hört eller läst om att män kunde bli våldtagna. Han var också rädd för att inte bli tagen på allvar av polisen eller att slussas omkring i vården för att ingen visste vad de skulle göra.
– Nu i efterhand kan jag ångra att jag inte gjorde en polisanmälan eller bad om hjälp men jag hade helt enkelt inte orken då, säger han.
Linus Fremin höll det som hänt inom sig i flera år, vilket ledde till att ångesten blev allt starkare. Våldtäkten skedde när Linus bodde på annan ort så just då fanns varken vänner eller familj i närheten. Det var när han flyttade tillbaka till sin hemort som han började berätta för sina vänner om vad som hänt.
Bara att någon lyssnar betyder väldigt mycket. Jag önskar att alla som har orken tar hjälp av vården och gör en polisanmälan.
– Jag tror inte att jag skulle ha mått så bra som jag gör i dag om jag inte pratat om det. Det var en stor lättnad för mig. Alla skuld- och skamkänslor höll på att äta upp mig inifrån. Det kom som en chock för mina närstående så klart, men jag hade tillit till att de skulle orka ta emot min berättelse.
Läs också Svårt för skånska män att få rätt vård efter övergrepp.
Det behövs inte så mycket för att hjälpa, menar han.
– Bara att någon lyssnar betyder väldigt mycket. Jag önskar att alla som har orken tar hjälp av vården och gör en polisanmälan. Jag mår bra i dag, men mitt tillfriskande hade kanske gått snabbare om jag bett om hjälp när det hände.
Linus Fremin tycker det är bra att akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset öppnar men anser att det måste ske en nationell förbättring.
– Män och hbtq-personer utsätts för sexuellt våld över hela landet och när de söker vård måste personalen ha rätt kompetens.
Gå till toppen