Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansglädje till hitsen från 80-talet

Samantha Fox, Madonna och Dr Alban. Musiken från 80- och 90-talet fortsätter att beröra. I Kävlinge träffas ett gäng varje vecka – för att dansa till de gamla hitsen.

På LL Dance Studio finns närmare 30 dansklasser att välja bland. En som lockar många att börja dansa är 80/90 på tisdagskvällar, som är inne på tredje året. Två som fastnat för musiken och passet är Anna Ryberg, Kävlinge, och Anna Alexandersson, Furulund.
– Jag är själv född på 70-talet så jag växte upp med musiken på 80-talet. Det bästa med passet är musiken och här är väldigt bra stämning också, säger Anna Ryberg.
– Det är en timme som är helt annorlunda från vardagen. Det är rosa, glitter och helt unikt. Ett litet guldkorn i vardagen, säger Anna Alexandersson.
Lina Larsson startade LL Dance Studio i egna lokaler för sju år sedan. Hon är förtjust i 80- och 90-talshitsen och leder passet själv.
– Det är en enorm dansglädje. Den här musiken är magisk på något sätt. De flesta som går klassen var med själva när musiken var populär.
Lina Larsson drar igång passet och vi rör armar och böjer våra överkroppar mot golvet. Det är dansrörelser från första sekund och vi följer John (Lina) för att bli uppmjukade. Ganska snabbt går fokus över på styrka, och det är tufft.
En låt pumpar vi armarna fram, bak, upp och mjölksyran landar i axlarna. En låt får benen en omgång till yttersta tåspets, en annan låt dansar vi sittande och tränar magmusklerna på ett galet effektivt sätt.
Hela kroppen får sig en omgång.
– Du får alla bitarna. Det är uppmjukning, styrka och kondition. Det passar de som vill ha ett högt tempo, säger Lina Larsson.
Sista halvtimmen sätts rörelserna samman till mer avancerad koreografi. Som nybörjare känns det coolt bara att försöka göra ett fame-hopp på riktigt.
Den här veckan står en 90-talskoreografi på schemat. Senare under terminen görs även en 80-tals koreografi. Och i december får de i klassen som vill uppträda när LL Dance har sin avslutningsshow på Kävlinge teater.
Tills dess kan de fortsätta njuta av "Mr Vain" med Culture Beat, "No Coke" med Dr Alban och "Boys" med Sabrina.
Om någon blir sugen att testa. Går det att hoppa in i klassen nu?
– Absolut. Det går att hoppa in nästa tisdag med rabatterat pris, säger Lina Larsson.
80/90
Vad: Danspass till musik från 80- och 90-talet. Tänk Samantha Fox.
När: Tisdagar klockan 21–22.
Var: Kävlinge teater.
Vem: LL Dance Studio ordnar och Lina Larsson är instruktör.
För vem: För alla som gillar den typen av musik. Passar både nybörjare och den som dansat länge.
Träningsverk: Japp. Rumpa, axlar och rygg.
Skoj: Glädjen att sätta flera dansrörelser i rad är obeskrivlig. Skön kompisstämning, LL Dance är som en familj.
Kostar: 1150 kronor per termin. Går att hoppa in nästa tisdag till reducerat pris.
Tidigare i serien: Ruffie (15/4), Träning vid utegymmet (6/5), Barnvagnsgympa (3/6), Sommargympa (8/7), Orientalisk dans (19/8), Grit 26/8.
Gå till toppen