Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Assistansbolaget får inte sälja försäkringar

Finansinspektionen har beslutat att Assistansbolaget i Helsingborg måste upphöra med sin försäkringsrörelse.

Konsumentverket kallar Assistansbolagets försäljningsmetoder för "vilseledande" och nu har även Finansinspektionen reagerat på bolagets verksamhet.
Assistansbolaget vägassistans Sverige AB har inte tillstånd att bedriva försäkringsverksamhet och därför har Finansinspektionen beslutat att Assistansbolagets försäkringsrörelse måste avvecklas senast den 30 november 2015. Bolaget får en tidsfrist på två månader för att deras kunder ska ha tid på sig att teckna försäkring i andra bolag.
Företaget ingår i Preventic group som har Lukas Fryklund som vd.
– ­Vi har haft en dialog med Finansinspektionen sedan i våras. Vi har gjort en bedömning att vi inte har behövt ett tillstånd. I andra EU-länder är den verksamhet vi bedriver inte klassad som försäkringsrörelse, säger Lukas Fryklund.
Louise Conradi, chef på Finansinspektionens avdelning för försäkringsrätt, avfärdar det argumentet.
– Det direktiv de hänvisar till börjar inte gälla förrän 1 januari 2016 och bolaget kommer oavsett vilket inte att beviljas undantag från direktivet, säger Louise Conradi.
Om företaget inte följer beslutet och upphör med verksamheten kan Finansinspektionen ansöka om att företaget ska gå i likvidation. Företaget kan dock först överklaga föreläggandet till förvaltningsrätten.
Enligt Finansinspektionen har hittills 24 000 kunder tecknat avtal för totalt 10 miljoner kronor hos bolaget.
Lukas Fryklund tolkar beslutet som att företaget kan fortsätta med verksamheten om bolaget omformar sin produkt, från den nuvarande abonnemangsformen till en försäkringsprodukt.
– Vi får återkomma till om vi söker tillstånd för försäkringsrörelsen, säger Lukas Fryklund.
Har Assistansbolaget möjlighet att få ett tillstånd?
– Jag ska inte föregripa beslutet men att bolaget drivit försäkringsverksamhet utan tillstånd ses som något negativt i tillståndsprocessen, svarar Louise Conradi vid Finansinspektionen.

Ifrågasatt verksamhet

Sydsvenskan och HD har tidigare rapporterat om att flera bilägare har fått brev från Assistansbolaget som felaktigt påstått att bilägarens assistansförsäkring gått ut. Bilägaren uppmanas därför att teckna deras assistanstjänst. Finansinspektionen har under våren fått anmälningar mot bolaget och inledde därför en undersökning.
Gå till toppen