Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är polisens hemliga planer för lägret

En jättelik polisinsats är nära. Massdemonstrationer fruktas.

Flera hundra poliser kallas in för att tömma kåkstaden som vuxit upp i hörnet Industrigatan-Nobelvägen i Malmö.Bild: Lars Brundin
Hundratals poliser över hela Sydsverige förbereds på att gå in i lägret.
Polisledningen räknar med en flera dagar lång samordnad aktion mot kåkstaden som vuxit upp på Industrigatan. Tre olika scenarier planeras: lägena grönt, gult och rött. Rött är värsta tänkbara, men även grönt innebär en massiv polisnärvaro.
Enligt Sydsvenskans källor ska minst 160 poliser delta vid den mest kritiska tidpunkten, som planeras till en vardagseftermiddag om bara några veckor.
Polispersonal från Kalmar, Blekinge och Kronobergs län har kommenderats in till Malmö ihop med kollegor från övriga Skåne.
Malmöpolisens operative chef Mats Karlsson vill inte bekräfta den exakta tidpunkten för eller omfattningen av insatsen, men säger att "förundersökningen ska slutföras" i vinter.
– Markägaren polis­­anmälde olaga intrång först i april i år, är hans förklaring till att insatserna dröjt medan kåkstaden vuxit till nära 400 boende.
– Vi kunde inte få ihop resurser till insatser under sommaren på grund av alla sprängningar och skjutningar i Malmö. Och efter sommaren kom flyktingströmmen, säger han.
Utgångspunkten är ett beslut om "särskild händelse" av biträdande regionpolischef Jarl Holmström för en vecka sedan. Beslutet öppnar verktygslådan för det som kallas särskild polistaktik.
Under en specialinrättad stab av chefer fördelas insatsen på en rad specialgrupper, enligt den planering som Sydsvenskans källor redovisat i detalj.
Det handlar dels om vad som i dagligt tal kallas kravallpoliser – uniformerade konstaplar med sköldar, hjälmar och batonger – Deltagrupper. De ska lyfta bort migranter som inte självmant lämnar platsen efter uppmaning.
Dels kallar man också in vanliga ordningspoliser (Alfa), polishundgrupper (Echo) och dialogpoliser. Polisledningen ska enligt Sydsvenskans källor även ha varslat en polishelikopter.
Detta är alltså läge grönt. Katastrofkalkylen från polisen sida, läge rött, innebär en fyrdubbling av manskapet, enligt Sydsvenskans källor. Drygt 800 poliser kan behövas för att genomföra vräkningen om det till exempel kommer väl motiverade demonstranter.
Polischefen Mats Karlsson vill inte bekräfta tidpunkten för eller omfattningen av insatsen. Och han vänder sig emot begreppet "tömma lägret".
– Det är inte vår uppgift. Vi ska slutföra en förundersökning om olaga intrång på en plats. Konstaterar vi att det sker på platsen ser vi till att det upphör. Då kan effekten bli att lägret töms, säger han.
Gå till toppen