Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mordplan stoppad - fängslad beställde bomb

Genom anti-terrortillslag på Balkan stoppades ett planerat mord på en nyckelperson i Malmös undre värld, kan Sydsvenskan avslöja.

Sommarens våldsvåg och granatexplosioner beror på flera samtidiga konflikter mellan olika parter i Malmös undre värld. En av dem rör Herrgården och utredningen av sprängningarna mot bostadsbolaget Victoria Park i vintras. I centrum för konflikten står en 34-årig tidigare gängledare och ett ungt brödrapar.
Sydsvenskan kan nu berätta att en mer högprofilerad man i den undre världen knyts till de unga brödernas sida i konflikten. Mannen, 47, har varit misstänkt för flera mycket grova brott, men är så gott som aldrig dömd. Nu gör Skånepolisen ett nytt försök. Med internationell hjälp.
Ingripande vid gränsövergången Bosanski Brod.Bild: Polisen i Bosnien
Fredagen den 13 mars i år: Vid gränsövergången Bosanski Brod mellan Bosnien och Kroatien sliter kraftigt beväpnade specialpoliser ut en 53-årig bilmekaniker från Malmö ur hans hyrbil.
Ett polisknä pressar mannens ansikte mot marken. Handklovar klickar fast runt hans handleder och strax närmar sig bombteknikerna bilen, en Audi som tillhör en hyrfirma i Malmö. I ett dolt utrymme i bilen finns två sprängklara fjärrstyrda bomber - på väg till Sverige och Malmö.
Bomberna som skulle till Malmö.
Ytterligare två män grips på platsen, och ännu en vid ett av flera samtidiga tillslag i Bosniens huvudstad Sarajevo. En polischef vid gränsövergången gör tummen upp - allt faller på plats i operationen som är ett samarbete mellan fem länder.
Eller nästan allt.
Samma dag går Nederländsk antiterrorpolis in i Tilburgfängelset. Anstalten ligger i Nederländerna, men hyrs av det belgiska rättsväsendet. Poliserna är ute efter en 47-årig Malmöbo.
– Holländsk specialpolis gick rakt in i fängelset - det får de egentligen inte, för det är belgisk mark. Men de ställde inga frågor utan låste ner hela min avdelning och gick direkt till min cell. De sökte igenom allting och tog med sig saker, säger 47-åringen till Sydsvenskan.
Enligt utredningsmaterial som Sydsvenskan tagit del av är misstanken att fången i Tilburg beställt bomberna och betalat närmare 25 000 kronor för dem. Han ska ha använt bilmekanikern i hyrbilen som mellanhand till bombtillverkaren i Sarajevo. En analys av fångens kontakter med omvärlden och hans besök i fängelset pekar på att han haft upprepade kontakter med en av männen från Bosnien.
Målet för sprängattentatet ska ha varit den 34-årige tidigare gängledaren, som bor på Ramels väg. Han har attackerats flera gånger det senaste året, bland annat har två av hans bilar sprängts i luften.
Polisen tror att de unga bröderna ligger bakom dåden. Och att 47-åringen i Tilburgfängelset antingen gett dem i uppdrag att spränga, att han har hjälpt dem, eller åtminstone att bröderna agerat med 47-åringens goda minne.
Flera olika uppgifter - både från kriminella och från poliskällor - säger att 47-åringen är ute efter 34-åringen på grund av en skuld på över en halv miljon kronor som han tagit över.
Vid ett tillslag i oktober i fjor, dagen efter en av bilsprängningarna, grep polisen flera vänner till 34-åringen som beväpnat sig för att stötta sin vän mot just 47-åringen.
Polisen griper 27 vid en skjutning där måltavlan tros vara samma man som bomberna var avsedda för.Bild: Patrick Persson
Men det tilltänkta offret - 34-åringen - förnekar konflikten och har aldrig pekat ut någon för bilbomberna.
Mannen i Tilburgfängelset, 47-åringen, kallas ofta Abu Halab. Sedan tidigt 00-tal betraktar polisen honom som tongivande, strategisk, bland Malmös kriminella.
– Det är märkligt - de har ingenting på mig, säger han till Sydsvenskan.
– Jag är inte dömd för några stora saker. Jag har en konflikt med en parkeringsvakt tidigt på 00-talet, men sedan ingenting. Jo, det här mordet de anklagade mig för, men jag är oskyldig och jag blev friad.
I juni 2010 sköt han ner en ledande medlem i dåvarande gänget Black Cobra efter att han själv pressats att betala en påstådd skuld. Domstolen friade honom med förklaringen självförsvar.
Att skadeskjuta en gängledare leder normalt till vedergällningar. Men Abu Halab kunde bo kvar i Malmö. Black Cobra-mannen tog till och med tillbaka sina skadeståndskrav under rättegången.
Året efter trodde sig polisen kunna knyta honom till ett mord. Den 24 november 2011 dog ledaren för det kriminella gänget Brödraskapet i Malmö med en kula i huvudet på kontoret till en taxifirma på Volframgatan. Bakgrunden: en maktkamp i firman.
Ena sidan tog in Brödraskapsledaren, andra sidan tog - enligt åtalet - tog in Abu Halab. Vittnen påstår sig ha sett honom med ett vapen i samband med mordet. Det dög inte i rätten, Abu Halab frikändes från mord.
Men han gick inte fri. Belgien hade nämligen en internationell efterlysning ute. Där är Abu Halab dömd till 60 månaders fängelse för narkotikabrott. Enligt domen bedrev han mellan 2005 och 2007 internationell handel med stora mängder kokain från Venezuela till flera länder i Europa, däribland Sverige. Han förnekar all inblandning.
I samband med frikännandet för mordet utlämnades han till Belgien och placerades i Tilburgfängelset. Och därför blandades nu i våras både Belgien och Nederländerna in i den senaste polisoperationen mot honom.
I Bosnien hanteras bombärendet som ett terrorbrott. Och enligt landets domstolsverk pågår rättegången mot den svenske bilmekanikern och den bosniske bombtillverkaren just nu.
Samtidigt ligger en utredning öppen i Sverige, med rubriceringen förberedelse till mord. Åklagare Peter Ståhl i Malmö är förundersökningsledare.
– Det greps en person nere i Bosnien, men såvitt jag vet är inte ärendet färdighanterat därnere. I övrigt vill jag inte berätta något, säger han.
Enligt Sydsvenskans uppgifter är det 47-åringen som är målet i den utredningen. Han är inte formellt misstänkt. Och det brådskar inte. För polisens del sitter han säkert i sin cell i Tilburgfängelset.
Men han försöker nu ta sig ut. Han har fått en villkorlig frigivning godkänd, under förutsättning att han lämnar landet. Men han har ännu inte fått resedokument så att han kan återvända till Sverige. Han har tagit hjälp av en svensk advokat för att kunna förnya sitt främlingspass.
– Om de på något sätt lämnar ut mig till Bosnien och ställer mig inför rätta för terrorism, så är jag en död man, trots att jag inte har något att göra med det som hänt där, säger han.
47-åringen är kristen och flydde på 90-talet från sitt födelseland Syrien till Sverige där han fick permanent uppehållstillstånd. Han fruktar att slutligen föras hela vägen tillbaka till Syrien om den bosniska utredningen skulle dra in honom.
I Malmö är de båda bröderna i konflikten inlåsta även de. Den äldre är dömd för vinterns bombdåd på Rosengård, den yngre sitter ännu häktad i rättegången om en skottlossning på Ramels väg i juni, med den 34-årige tidigare gängledaren som troligt mål. 34-åringen är den ende i konflikten som är på fri fot.
Gå till toppen