Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mumsfillibabba - stjärnkockar öppnar två nya krogar

Stjärnkockarna fortsätter att med god aptit berika Malmös restaurangliv. På torsdagen hade Namu invigningsvimmel medan Malmö Rökeri öppnade för allmänheten.

Utanför Namu i gamla saluhallen vid Lilla Torg är röda mattan utrullad. Gästerna är komna för att lyckönska Jennie Walldén och hennes make Jonas till deras första restaurang.
På mästerkocken Jennie Walldéns restaurang Namu kan man på en av avdelningarna njuta av de koreanska smakerna på kuddar på golvet.Bild: Patrick Persson
Jennie Walldén vann ”Sveriges mästerkock” 2013, men någon egen restaurang har hon inte haft tidigare.
– Äntligen. Det känns fantastiskt, nästa lite overkligt. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, men jag hade aldrig öppnat eget utan Jonas, säger Jennie Walldén.
Maten hämtar sin näring från det koreanska köket. Krogen har 110 platser, i en av avdelningarna kan man sitta på kuddar på golvet på asiatiskt vis.
– Namu är koreanska för träd. Vi ska ha härliga smaker från Korea med lokala råvaror, förklarar Jennie.
Hon räds inte den knivskarpa konkurrensen bland Malmös krogar.
– Nej, jag tänker så här att i större städer går mer folk ut äter för att det finns så många schysta ställen. Så jag tänker inte så mycket på konkurrensen.
Kolumnisten och författaren Patrik Lundberg vimlade på Namu tillsammans med kokboksförfattaren Smilla Louk. ”En koreansk krog är det enda som har fattats i Malmö. Jennie Walldén är precis rätt person att starta en”, säger Patrik Lundberg.
I Malmö har tre krogar, Bloom in the Park, Vollmers och Ambiance, stjärnor i Guide Michelin. Nästa kanske blir Namu.
– Jag har redan stjärnkockar i köket, men det är ingen uttalad ambition att få stjärnor. Jag vill bara att så många som möjligt ska komma hit och uppleva våra smaker.
En som redan har en stjärna i Guide Michelin är Ebbe Vollmer. Nu öppnar han ännu ett ställe, Malmö Rökeri, passande nog i gamla Sots lokaler på Kansligatan vid Stortorget.
Ebbe Vollmer kollar till maten i röken. ”Vi har provlagat in i det sista. Varje köttbit är unik. En bit kan behöva sex timmar i röken, en annan tolv timmar beroende på ålder och annat. Det är bara att smaka när man tror det är färdigt”, säger Ebbe Vollmer.Bild: Patrick Persson
– Vi har velat göra en skånsk restaurang sedan matstaden Malmö uppmärksammades av Guide Michelin. Nu har vi smugit igång och Malmö Rökeri passar bra i vårt koncept med Vollmers och Snapphane, säger Ebbe Vollmer.
En av höjdpunkterna i restaurangen blir klockan 17.00 varje dag när ”dagens nyrökta” tas ut ur röken.
– Lite unikt. Smaken är som allra bäst precis när vi tagit ut djuret ur röken även om det är bra senare också. Och viss mat mår bra av att vila i röken, som ankbröst som får stanna där över natten, säger han.
Gå till toppen