Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En liten gåva till thrillerfans

The Gift

USA, 2015. Regi: 
Joel Edgerton. Med: Joel Edgerton, Jason Bateman, Rebecca Hall. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.48.

Simon och Robyn lever den amerikanska drömmen. Nyinflyttade i en villa i Los Angeles. Han har fått toppjobbet. Hon hoppas på babylycka.
Så störs den perfekta bilden av en gammal skolkamrat, som snarare tycks ha genomlevt den amerikanska mardrömmen. Gordon är till det yttre proper, men är uppenbart mentalt kantstött. Som en irriterande fluga återkommer han om och om igen, och paret är för väluppfostrade för att vifta bort honom. Gordon är så självutplånande snäll och hjälpsam, och har alltid med sig en present.
Vi har sett thrillrar om stalkare förr, och "The Gift" innehåller egentligen inget nytt – även om det är en fiffigt konstruerad berättelse med flera överraskningar. Med det som imponerar med Joel Edgertons regidebut – han spelar även Gordon – är hur spänningen hålls vid liv rakt igenom. Edgerton använder helt enkelt ett gammalt recept som numera tycks bortglömt i Hollywood: Bygg upp stämningen långsamt och metodiskt. Skapa psykologiskt trovärdiga rollfigurer som publiken bryr sig om. Därtill har "The Gift" ett ärende, en djupare resonansbotten, då den målar upp bilden av ett samhälle där strebrar och mobbare triumferar, och där paranoian för allt avvikande grasserar. Det här är en thriller för fullvuxna.
Enda plumpen är det för tillskruvade och thrillerkonventionella slutet. Men jag ser redan fram emot Edgertons nästa film.
Gå till toppen