Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trevlig rymdresa utan nerv

En hyfsat njutbar lättviktare – men relativt förutsägbar.

The Martian

USA, 2015. Regi: Ridley Scott. Med: Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.21.

Matt Damon, till vänster, spelar astronauten som blir kvar ensam på Mars.Bild: Fox
Ridley Scotts filmer har bara blivit mer bombastiska och konservativt färgade genom åren.
Han lyckas blåsa upp även ”The Martian”, en ganska enkel Robinson Crusoe-historia baserad på en bästsäljande roman av Andy Weir, till en rätt pompös ballong, men filmen hör ändå till det bättre han gjort på ett tag.
Jämfört med andra nyare rymdfilmer, som ”Gravity” (2013) och ”Sunshine” (2007), är den en lättviktare, men hyfsat njutbar i sin relativa förutsägbarhet. Och vem vill inte följa med till Mars?
Där blir astronauten Mark Watney kvar när hans team överraskats av en svår storm och hastigt lämnat planeten. Nu måste han överleva tills Nasa lyckas skicka en räddningsexpedition.
Tur då att Watney, trevligt spelad av Matt Damon, är en frejdig grabb som reagerar på motgångar med utropet ”Jag blir tvungen att vetenskapa skiten ur det här!”. Tur också att Ridley Scott är rutinerad nog att hantera det visuella dödläge som skulle kunna uppstå när en ensam man grejar med fysik och kemi på en ökenplanet.
Fotot är stiligt, och att Watney för en galghumoristisk videodagbok piggar upp. När han får kontakt med Nasa startar en febril aktivitet.
Ändå är filmen länge förvånansvärt spänningslös. Det som borde skapa nerv – Watneys tekniska uppfinningsrikedom – hafsas snabbt över. Inga större problem här inte.
Istället hamnar mycket dramatiskt fokus hos Nasa, där stjärnor som Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor och en underutnyttjad Kristen Wiig fyller rollerna.
De flesta rollfigurer är tydliga typer: Den fine grabbpolaren, Den lojala expeditionsledaren, Den unge vetenskapsnörden utan respekt för auktoriteter och så vidare. Storyn går som på räls, och visst sluter hela världen upp bakom USA när de ska ta hem sin astronaut. Till och med Kina får assistera.
Där har vi en amerikansk dröm efter de inte helt lyckade krigsäventyren i Mellanöstern. Det är som på beställning att Nasa hittar bevis för flytande vatten på Mars lagom till filmens premiär.
Gå till toppen