Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsten att klara sig på så lite som möjligt

Kristina Schultz egentillverkade saker.Bild: Konstfack.
Hur många möbler behöver ett hem? Hur många plagg behöver en människa?
Klimatångesten utmanar det materiella begäret. På sistone har flera profilerade stilbloggare ägnat sig åt ”Four fit challenge”. Utmaningen går ut på att under en vecka bära totalt fyra plagg. Det kan låta enkelt, men i en sfär där Dagens outfit varit en dominerande rubrik under många år sker plötsligt något intressant: Självrannsakan.
Formgivaren Kristina Schultz tog minimalismen till en helt ny nivå med sitt examensarbete ”100 dagar av behov och begär” på Konstfack. Hon rensade lägenheten på allt utom hygienartiklar, glödlampor och sonens snuttefilt. Sedan började hon från början: Vilka ting måste en familj på tre ha för att kunna leva? Först skapade hon skedar, efterhand utökades prylbeståndet (se bild). I tidningen Hemslöjd berättar Schultz hur självklart det var att lära sig att sitta på golvet. Men också att tingens emotionella värde inte ska underskattas, vilken skillnad det blev när en krukväxt flyttade in i den nakna lägenheten. ”Vi kan bo så här avskalat och vi klarar oss. Men vi mår inte bra”.
Det gäller att maximera det minimala.
Gå till toppen