Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu byggs världens kraftfullaste neutronkälla

En gigantiskt byggarbetsplats växer fram i nordöstra Lund. Redan nu är över tio procent av den enorma forskningsanläggningen ESS färdigbyggt.

Flygbilden av fotografen Perry Nordeng visar anläggningen i sydvästlig riktning. Närmast finns jonkällan och början av acceleratorn. Längst bort kommer målstationen att finnas. I bakgrunden syns MAX IV och Lund.Bild: Perry Nordeng
På bilderna intill ser du hur ESS, jättemikroskopet där forskning på molekyl- och atomnivå ska bedrivas, växer fram.
Det rör sig om ett hisnande avancerat bygge, motsvarande sju fotbollsplaner i storlek.
Här ska forskningsgenombrott inom medicin, miljövetenskap, klimat eller kommunikation göras. Här kommer blivande nobelpristagare gnugga händerna i förtjusning över sina upptäckter.
Det är i alla fall förhoppningarna.
Klart är att det är i särklass det mest komplicerade pågående bygget i landet.
 
Bottenplattan till Front End Building, som ligger först vid acceleratorn. Det är här protonerna ska tas fram och ges styrfart in i acceleratorn.Bild: Perry Nordeng
Om ingenjör Gustave Eiffel vore i livet, hade han utan tvivel följt bygget med intresse. När anläggningen börjar testas 2019 kommer den att innehålla nästan lika mycket stål som hans torn i den franska huvudstaden.
Att bygga världens kraftigaste linjära accelerator från grunden, en målstation och därtill experimenthallar, görs inte i en handvändning.
Inte bara för att något liknande aldrig har byggts i Sverige förut, utan även för att konstruktionen av anläggningen utvecklas samtidigt som bygget pågår. Ritningarna över bygget uppdateras kontinuerligt, forskarna vill använda det absolut senaste i den tekniska utvecklingen.
 
En av de första byggnaderna på forskningsanläggningen.Bild: Perry Nordeng
I veckan som gått har arbetet med att måla innerväggarna i acceleratortunneln, vars ytterhölje nu är 248 meter långt, påbörjats. När tunneln är klar kommer den att vara 537 meter lång.
Mer komplicerat är kanske det pågående pålningsarbetet under själva målstationen, som inte får sätta sig. 5 500 pålar ska ner i marken, 4 000 under själva målstationen, 1 500 under experimenthallarna.
ESS är också ettstorskaligt mångfaldsprojekt. På byggarbetsplatsen arbetar 263 personer från flera olika länder. I hela ESS-projektet finns anställda från 45 länder, bland andra Sydafrika, Guatemala, Nya Zeeland, Japan och Sydkorea.
Det rör sig om forskare, folk från industrin, byggare och administratörer som arbetar tillsammans utifrån sina olika bakgrunder och kunskapsområden med att utveckla anläggningen.
Här läggs gjutformen för ovandelen av en av acceleratorsektionerna.Bild: Perry Nordeng
Det i sig är en utmaning. Dessutom är ESS ett europeiskt partnerskap där medlemsländerna ska vara med och bestämma i projektet.
I takt med att bygget växer anställs fler medarbetare. Som mest på byggplatsen kommer det att jobba runt 1 000 personer, varav 700 byggjobbare.
Ett bygge som detta väcker såklart nyfikenhet. På ESS tvingas man säga nej till mängder av förfrågningar om besök. Redan nu förbereder man sig inför den förväntade invasionen av tusentals besökare när bygget är klart.
Anläggningen Cern i Geneve besöks av 100 000 personer årligen. Där forskas det visserligen på universums tillblivelse, men båda anläggningarna bygger på kraftfulla acceleratorer.

ESS

För att bygga ESS behövs mer än:
50 000 m3 betong
6 000 ton armeringsjärn
2 000 km kablar

1,843 miljarder

Kostnaden för att bygga anläggningen är 1,843

miljarder euro.

Värdländerna Sverige och Danmark står för närmare halva

kostnaden. Resterande summa kommer övriga länder i

partnerskapet att stå för.

Källa: ESS

Gå till toppen