Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så här gör djur

Hur känns en pytonorm? Vems bajs är det där? Och tänk om vargkraniet tappar tänderna.
Inte minst barnen hade kul på "Biologins dag" i Ekologihuset under lördagen.

– Vi gör detta för att väcka allmänhetens intresse för natur och miljö, förklarade biologistudenten Hanna Thosteman.
Hon höll både bokstavligt och bildligt talat i kungspytonen Henny, en inneboende på Ystads djurpark som varken visade sig vara "slemmig" eller klistrig, men ändå fungerade som dagens stora dragplåster.
"Biologins dag" arrangerades för andra gången och innehöll bland annat svampidentifikation, en tipsrunda, "Fråga en biolog" och en rad kryp- och kräldjur.
Att göra just barn nyfikna är en av poängerna med arrangemanget. Vem vet vilka framtida forskarfantomer som döljer sig bakom oskyldiga barnaögon?
Vid ett bord satt konservatorn Maria Mostadius och rengjorde en mycket död karettsköldpadda som stoppades upp för gissningsvis 200 år sedan.
Paddan hör sedan länge till institutionernas egna samlingar som omfattar tolv miljoner djur, insekterna inkluderade.
Sköldpaddan väckte syskonen Julia och Karin Walles intresse, liksom ett vargkranium i en plastpåse.
– Tänk om du limmar på en tand fel på den?!
– Jag använder smart klister som man kan lösa upp, svarade Maria Mostadius.
En bit bort ägnade sig andra barn åt "gissa bajset".
Det kanske dröjer tills man i skarpt läge tvingas avgöra vilket som är ­av­föringen från en ringsvanslemur respektive en ara. Men det är väldigt kul att tävla, om inte annat med sig själv.

"Biologins dag"

Anordnades på lördagen i Ekologihusets entréhall, för andra gången. Allmänheten kunde beskåda och ta på olika slags djur, lära sig mer och gå en tipsrunda.
Gå till toppen