Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blir vi ersatta av robotar?

Inom tjugo år kan hälften av alla jobb utföras av digital eller automatiserad teknik. Men vad innebär det för oss människor? Det undersöker en utställning på Möllegården.

– Det är en utställning där vi sätter fokus på paradigmskiftet som vi är i just nu. Det är många yrken som försvinner och blir ersatta av datorer och robotar. Många pratar om att vi befinner oss i den andra maskinåldern, säger utställningsproducenten Anneli Kunosson.
När man kommer in på utställningen är det första man möts av en stor hög med sockerbetor. Sockerbetsindustrin var stor i Burlövs kommun. På 50-talet kom dock ett nytt sockerbetsfrö som gjorde arbetskraften överflödig.
– Vi ville ge det en lokal prägel, lokala historier som Burlövsborna kan känna igen sig i, säger Anneli Kunosson.
En film på utställningen visar hur en hemtjänstrobot kan fungera i praktiken. En kvinna visar bland annat upp sin dosett för en kamera som sitter på roboten - och på det sättet kan kvinnans hemtjänstbiträde se om hon har tagit sina mediciner.
– Att vi får datorer i hemtjänsten kanske inte innebär att personal blir ersatta av datorer utan att de kompletterar hemtjänsten så man får tid för annat i hemtjänsten, säger Anneli Kunosson.
Enligt en studie som Stiftelsen för strategisk forskning släppte förra året kan hälften av alla jobb automatiseras inom tjugo år.
– Jag tror att allt inte kommer vara uppfyllt, men att vi är på god väg om tio år, säger Anneli Kunosson.
Utöver att fundera över de yrken som kan försvinna i framtiden reflekterar också utställning över de som redan är borta, exempelvis iskarl, bödel eller flourtant.
– Jag arbetar själv på museum. Jag kan gott se att vissa arbetsuppgifter bara kan bli ett formulär eller en algoritm på nätet som fylls i, säger Anneli Kunosson.
En av besökarna på utställningen var Lilian Bolin, som stod framför den stora hög med rep som symboliserar den utdöda yrkesgruppen repslagare.
– Det är roligt med gamla yrken och att man kunde åstadkomma så mycket med mindre teknik man har idag, säger hon.
Gå till toppen