Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Respekt till mångsidig orkester

Lunds stadsorkester. Andreas Lönnqvist, dirigent. Christophe Liabäck, klarinett.

Stadshallen, Lund, 4/10
Lunds stadsorkester fyller femtio. Orkestern balanserar mellan konstnärliga ambitioner och pedagogisk koppling till Kulturskolan. Det är ingen motsättning. Men hur ser framtiden ut? Inser politikerna vilken potential här finns?
Frågor som dessa poppar upp under Stadsorkesterns konsert i söndags. Jag menar, att man under en och samma konsert gör en insats för jämlikheten och spelar Elfrida Andrées "Preludium till Frithiofs"-sviten, sticker emellan med klarinettsolot ur Oliver Messiaens "Kvartett vid tidens ände", sjösätter ny musik av en ung och lokalt förankrad komponist, David Riebe, samt, slutligen lyfter fram ett av Johannes Brahms oförtjänt sällan spelade orkesterverk, Serenaden i D-dur – det inger respekt.
Bara programupplägget skulle förtjäna åtminstone en fullsatt stadshall. Eller tar Lundaborna sin orkester för given?
Att gå från Frithiofs-­sviten till Messiaens ”Fåglarnas avgrund” är som att först stå ute i det nordiska ljuset, omgiven av äppelkindade islänningar i ståtliga dräkter och sedan gå ner i en droppstensgrotta med Christophe Liabäck som tillräckligt fokuserad guide. Hopp upp i nutiden: David Riebes "Time Reflections" är sju för­tätade minuter av skicklig orkester­behandling, där kontrasterna­ mellan stökig intensitet­ och klirrande detaljer­ i pianissimo­ – samt sättet att våga hålla fast vid saker och ting – uppväger risken med just skickligheten: distanseringen från det personliga uttrycket.
En större ekonomi skulle kunna leda till mer repetitions­tid och morotsodling för musikerna.
Kunniga dirigenter som Andreas Lönnqvist skulle få större möjligheter att utveckla orkestern.
Som det är nu utgår nivån från det habila och glimtar bitvis till.
Men den kollektiva viljan är tillräckligt stark för att uppväga de individuella dipparna. Trots en del säkerhets­tempon i Brahms "Serenad" levererar Stadsorkestern en ungdomlig, wienklassicistiskt för­ankrad utomhusmusik där man anar det som komma skulle: Melodisk innerlighet och rytmisk stramhet.
Grattis på femtioårsdagen. Blicka framåt.
Gå till toppen