Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rök får Malaysia att stänga skolor

Myndigheter i Malaysia har beslutat att stänga cirka 7 000 skolor runt om i landet för att skydda barnen från den tjocka, skadliga röken från skogsbränderna i grannlandet Indonesien.

Skolorna ska hållas stängda under måndagen och tisdagen.
Mätningar under söndagen visade på farliga halter av luftföroreningar i Shah Alam, huvudstaden i delstaten Selangor. På måndagen hade halterna sjunkit till "måttliga" nivåer, men i elva områden, huvudsakligen i norra Malaysia, var halterna fortfarande på en ohälsosam nivå.
Flera flygplatser i Malaysia höll periodvis stängt under söndagen på grund av dålig sikt och ett maratonlopp i Kuala Lumpur ställdes in.
Delar av Malaysia och Singapore har varit höljda i dis i omkring en månad och röken från bränderna — som är ett årligt återkommande problem — har nu för första gången nått så pass långt norrut som Thailand.
Bränderna orsakas av företag inom palmolje- och pappersindustrin som bränner skog för att skapa plats för nya trädplanteringar. Indonesien har flaggat för strängare straff mot förövarna. Men Malaysia anser inte att åtgärderna är tillräckliga, och tycker att Indonesien borde begära hjälp från grannarna i Sydostasien.
Gå till toppen