Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stoppa värdlandsavtalet med Nato.

Måndagen 21 september hölls evenemanget "Vad kan Sverige göra för avspänning mellan Nato och Ryssland?" på Helsingborgs stadsbibliotek. Vi i Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalförening Lund-Malmö lyfte där frågan om värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato.
Sverige står i begrepp att godkänna ett avtal som riskerar att förändra vår tillvaro i grunden, och få oöverskådliga konsekvenser för hela vårt närområde. Värdlandsavtalet skrevs under den 4 september 2014, och nästa vår väntar riksdagsbeslutet som krävs för att avtalet ska träda i kraft. Avtalets syfte är att öppna möjligheter för Nato-länder att använda Sverige som bas för militära aktiviteter, i krig såväl som i fred. Som värdland ska vi med alla nationella medel vi har efter omständigheterna vara Nato till hjälp. Det är ett mycket omfattande åtagande, där inte heller kärnvapen är undantagna. Det råder viss oenighet bland bedömare vad gäller vilka bindande åtaganden som avtalet innebär. Samtidigt verkar det osannolikt att avtalet skulle ha upprättats om inte Nato hade räknat med att kunna utnyttja vårt militära stöd.
Det är viktigt att försöka se värdlandsavtalet i ett större sammanhang. Svenskarna har steg för steg och utan tillräcklig information och kritisk debatt dragits allt längre in i Natos kretsar. Vår alliansfrihet har länge förvisso varit mer officiell än reell, men det finns ingen tvekan om att ett värdlandsavtal skulle vara en radikal kursändring. Alliansfriheten har varit en överlevnadsstrategi som hållit oss utanför krig i 200 år. Att överge detta förhållningssätt, när det dessutom inte existerar något militärt hot mot Sverige, är dumt och farligt. Förutom att samarbete med Nato är etiskt och moraliskt förkastligt, så utsätter vi oss för alla risker som rollen som värdland innebär. Vi begränsar dessutom våra möjligheter till självständigt agerande i eventuella framtida konflikter. Allt tyder på att det är meningen att vi ska se ett fullvärdigt Nato-medlemskap som den naturliga följden efter att vi försatt oss i denna olyckliga situation. För vem vill vara med och ta alla risker utan att få ta del av fördelarna, att åtnjuta beskydd av världens största militärallians?
Hur kommer det sig att vi trots yttrande- och informationsfriheten i vårt land går rakt in i våren 2016 och riksdagens behandling av värdlandsavtalet, utan omfattande och djupgående debatt? Det enklaste och mest tragiska svaret är att en majoritet av oss inte har nåtts av den information vi har rätt till och behöver för att kunna bilda oss en egen uppfattning och förstå vad som håller på att hända. Värdlandsavtalet ligger i stilla ro som ett juridiskt dokument på nätet, vilket dessutom först i juli blev översatt till svenska.
Vi i vår lokalförening vill med de medel som står oss till buds bidra till att lyfta frågan. Vi hoppas på en öppen nationell debatt och en stark folklig opinion som lyckas stoppa värdlandsavtalet innan det godkänns.
Elisabeth Mühlhäuser
Emilia Mühlhäuser
Gå till toppen