Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: SVT tigger om stryk.

Mycket kan skyllas på regeringen. Men inte allt. I söndagens Agenda i SVT anklagades regeringen för det ena värre än det andra.
Soraya Post (FI) anklagar regeringen.Foto: Fredrik Persson/TTBild: Fredrik Persson/TT
Först ut var Thomas Hammarberg, ordförande i Kommissionen mot antiziganism. Han sade att regeringen sänt signaler som ”gett en sorts legitimitet till de aktioner som har förts utav extremister och en del huliganer och en del berusade människor”, aktioner riktade mot tiggande romer. Från okvädningsord till rent våld.
Sedan påstod Fi-politikern Soraya Post, diskret sekonderad av programledaren Anders Holmberg, att regeringen driver en antiziganistisk politik.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) är en sansad man. Som väl är. Annars hade inslaget kunnat bli riktigt pinsamt. Ygeman svarade stillsamt att anklagelserna var ogrundade och osmakliga. Sedan räknade han upp allt regeringen gör för romerna.
Regeringens ”signaler” skulle främst bestå av en debattartikel på DN Debatt. Där skrev ministern Åsa Regnér:
1) Ge utsatta hjälp.
2) Det är var och ens beslut hur man vill stödja.
3) Bästa långvariga nytta för romerna gör pengar som går till frivilligorganisationer i deras hemländer.
Det är inte att vara hjärtlös eller tanklös. Tvärtom. Det är en ansvarsfull hållning, precis som det är rätt att motarbeta de läger som olovligt slås upp på andras mark.
I ett avseende har Soraya Post rätt – man kan hjälpa romer både här och där. En femkrona i en pappmugg är att visa medkänsla.
Men att avstå från att lägga myntet i muggen, eller att hävda att tiggeri i Sverige inte är en långsiktigt hållbar lösning för Europas utsatta romer, är inte att legitimera våld. Det är inte antiziganism. Det måste inte heller vara ett uttryck för en empatistörning.
Många tittare måste ha frågat sig vad Agenda egentligen hade för agenda.
Gå till toppen