Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Tappar man leken tappar man förmågan att leva"

Övervakad eller fri från vuxnas insyn?
– Låt leken vara en frizon, säger barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson.

Lars H Gustafsson.Bild: Julia Lindemalm
Ingen vet vad den är — och samtidigt vet alla. Leken låter sig inte bestämmas, poängterar Lars H Gustafsson.
– Så fort man försöker definiera den kommer man på avvägar. Jag skulle vilja säga att lek, i ett vitt begrepp, är en aktivitet som barnen själva styr.
Lars H Gustafsson har mångårig erfarenhet av att arbeta med barn med traumatiska minnen av flykt och krig.
– Jag har sett vilken viktig roll leken har som överlevnadsstrategi. De barn som trots allt vidrigt de tvingats utstå har lyckats bevara en gnutta lek är mycket lättare att rehabilitera än de som tappat sin lek på vägen. För tappar man leken tappar man i någon mening förmågan att leva. Att hjälpa de barnen är en viktig uppgift för förskollärarna i dag.
Läs också Barndomens lekar lär oss fungera som människor.
Lars H Gustafsson vill slå hål på de myter han anser omger leken.
– En vanlig myt är att lek är något man gör tillsammans. Men det finns barn som har ett väldigt rikt inre liv. Att leka ensam kan vara en riktig och viktig lek.
En annan myt är att lek ska vara lustfylld.
– Jag har ofta sett barn leka jobbiga lekar där folk blir sjuka eller dör. De går djupt in i leken och blir väldigt berörda. Det är deras sätt att testa hur det egentligen känns när sådana saker händer.
Den oövervakade leken, fri från vuxnas inblandning, är viktig.
– Det råder olika åsikter om vad som är fri lek. En skiljelinje för mig går där vuxna tar över. Jag tycker visst att vuxna kan leka med barn, det tycker barnen ofta är kul. Men det får inte ske på bekostnad av den lek som är barnens egen, säger Lars H Gustafsson.
– För vilka blir konsekvenserna när barnens vardag blir alltmer uppstyrd och vuxenstyrd? Vad händer när barn inte längre leker själva i skogen? Jag har inget svar, men jag tycker att frågorna måste ställas.
Gå till toppen